Home Zdravlje IMA NEVJEROVATNE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: Uklonja masti iz jetre, čisti debelo crijevo, pospješuje...

IMA NEVJEROVATNE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: Uklonja masti iz jetre, čisti debelo crijevo, pospješuje cirkulaciju…

142
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Uklonja masti iz jetre, čisti debelo crijevo, pospješuje cirkulaciju…

Starenjem razne tjelesne funkcije usporavaju što dovodi do problema kao što su zapušenje debelog crijeva i gubitak vida. Ponekad se mast može nakupiti u jetri i prouzrokovati probleme koji ozbiljno mogu nauditi vašem zdravlju. Srećom, postoji jednostavan prirodni dar koji može pomoći u ovim slučajevima – cvekla.

Cvekla je evropsko crvenkasto povrće koje nije pretjerano omiljeno zbog svog neobičnog ukusa. Ona je, pak, bogata esencijalnim hranljivim materijama i nudi brojna zdrava svojstva. Ona može ukoniti masti iz jetre i spriječiti zapušavanje debelog crijeva. Ljudi je mahom koriste kod anemije i da bi ojačali kardiovaskularni sistem jer je bogata gvožđem i može pospiješiti cirkulaciju. Cvekla sadrži dva rijetka sastojka po imenu betain i triptofan, koji smanjuju stres i umiruju nerve.

Evo kako možete pripremiti cveklu:

Sastojci:

– 2 do 3 cvekle

– 2 glavice crvenog luka

– kašika maslinovog ulja

– kašika jabukovog sirćeta

– prstohvat soli

Priprema:

Oljuštite cvekle i kuhajte ih dok ne omekšaju a zatim ih isjeckajte na komadiće i stavite u posudu. Napominjemo da cvekla ne mora biti potpuno raskuhana i mehka. Može se kuhati i samo desetak minuta, taman toliko da je dezinfikujete, jer ona ipak raste u zemlji. Naravno, cvekla je tada tvrda, ali je vi takvu možete i sitno narendati. Proces ponovite sa lukom i dodajte ga u posudu i zatim dodajte malo ulja, soli i sirćeta, te poslužite ukusnu salatu.

Primjena:

Svakodnevno konzumiranje će očistiti vaše debelo crijevo, ukloniti masti iz jetre, pospješiti cirkulaciju te popraviti vašu krv. Kao što možete vidjeti, cvekle su izuzetno hranljive i zdrave, zbog čega bi trebale postati dio vašeg režima ishrane. Moramo napomenuti da dnevne obroke morate reducirati i piti barem 2l vode dnevno.