Home Zdravlje DAN ZAPOČETI JEDNOM RAKIJICOM: Zdravstvene dobrobiti ovog narodnog napitka…

DAN ZAPOČETI JEDNOM RAKIJICOM: Zdravstvene dobrobiti ovog narodnog napitka…

332
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Zdravstvene dobrobiti ovog narodnog napitka…

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju iz šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije sa dodatkom voća.

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, sa njezinom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će ublažiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo popis tegoba koje su naši stari desetljećima uspješno ublažavali rakijom.

Bol u želucu:

Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Mala čašica šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

Zubobolja:

Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva do tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

Grlobolja:

Ako je grlobolja tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija sa par kapi propolisa uspješno će dezinficirati grlo. Također će pomoći topli biljni čaj sa par žlica rakije.

Bol u leđima:

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namjenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakije koja se radi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužit će vam i druge rakije.

Ukočen vrat:

Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata također možete sanirati rakijom na isti način.

Bolovi kod reumatskih bolesti:

Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

Otekline:

Rakija dokazano hladi kožu pa dobro djeluje na otekline. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu stoga obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.

Loša cirkulacija:

Naše bake i djedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

Urološki problemi:

Rakija sa peršunom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

Mučnina u vožnji:

Naravno, ovdje rakija pomaže samo punoljetnim suvozačima jer vozači ne smiju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče sa mučninom prilikom vožnje, a rakija će riješiti i ovu tegobu. Ali naravno, jedna mala čašica rakije i ništa više od toga.