Home Zdravlje NAJBOLJI JE SAVEZNIK ZA DOBRO ZDRAVLJE SRCA: Biljka o kojoj se jako...

NAJBOLJI JE SAVEZNIK ZA DOBRO ZDRAVLJE SRCA: Biljka o kojoj se jako malo zna…

70
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Biljka o kojoj se jako malo zna…

Ovi napici napravljeni od biljaka koje su prepuna aktivnih materijala sa antioksidativnim djelovanjem su melem za zdravlje srca.

Glog je žbunasta biljka sa atraktivnim crvenim bobicama, a njeni cvjetovi i listovi pomažu kod nekih zdravstvenih tegoba. Kako ne bi izgubila svoja zdrava svojstva, neophodno je pravilno je brati.

Do cvjetova treba doći kad je u cvatu polovina otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Važno je da berete cijele cvasti po suvom vremenu, najbolje kada je sunčan dan i stavite ih u korpe.

Zatim u što tanjem sloju ih osušite na promaji, nikako ih nemojte prevrtati da se ne bi izlomile. Kada se cvijet osuši čuvajte ga dobro zapakovan. List treba brati dok je mlad, a plodovi se ubiraju kad su skroz zreli.

Čaj za poboljšanje usporenog rada srca:

Pomješajte 50 grama cvjeta i lista gloga i lista matičnjaka, te dvije kašike ove mješavine prelite sa tri decilitra ključale vode. Poklopite posudu i ostavite dva sata da odstoji. Procijedite i pijte čaj u toku dana prije jela.

Recept dr. Jovana Tucakova za aritmiju:

Tri do pet puta dnevno prije obroka na kocku šećera nakapajte po 15 kapi tinkture (20 grama na 100 grama alkohola) od cvjeta i lista gloga. Za isti poremećaj preporučuje se i pet kapi tinkture (20 grama na 100 grama alkohola) od zdrobljenih gloginja.

Čaj:

Jednu kašiku cvjeta gloga prelite sa čašom ključale vode. Ostavite napitak da odstoji dva sata, procijedite i pijte u dve doze prije obroka.