Home Zdravlje DOMAĆI RECEPT KOJI MOŽE POMOĆI KOD BOLOVA U KIČMI: Pasta od kurkume...

DOMAĆI RECEPT KOJI MOŽE POMOĆI KOD BOLOVA U KIČMI: Pasta od kurkume u mlijeku…

135
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pasta od kurkume u mlijeku…

Isprobajte domaći recept od kurkume koji može pomoći kod bolova u kičmi. Moramo naglasiti da je veoma popularan kod stručnjaka ruske alternativne medicine.

Za početak pripremiti pastu od kurkume na ovaj način:

– 40g kurkume u prahu

– od 100ml do 150ml vode

Priprema:

Naspite kurkumu u prahu u vodu, promiješajte i dovedite do ključanja. Kuvajte oko 8 minuta, dok se sadržaj ne zgusne. Stalno miješajte. Ako je mješavina suviše gusta, dodajte malo vode. Smješa treba da liči na gusti jogurt.

Za to vreme pripremite mlijeko:

– 250ml mlijeka

– 2 kašike (40ml) sirovog (nerafinisanog) bademovog ulja (po želji)

– med po ukusu

Priprema:

Mlijeko prokuvajte i dodajte u njega bademovo ulje (po želji). Sklonite sa vatre i sipajte u šolju. Dodajte 1 kašičicu pripremljene paste od kurkume. Zasladite medom po svom ukusu.

Pastu od kurkume možete pripremiti u većoj količini i na duži period. U zamrznutom stanju čuva svoja svojstva 40 dana. Pastu čuvajte u frižideru. Gotovu pastu dodavati u vruće mlijeko po 1 kašičicu, zajedno sa medom i biljnim uljem (po želji).

Važno:

Oni koji imaju probleme sa žučnom kesom: bolje ne rizikovati, jer kurkuma ima diuretički efekat.

Čemu sve pomaže kurkuma:

Savremena nauka kao i tradicionalna medicina, visoko cijeni ovu zdravu biljku. Žuti alkaloid kurkumin jeste glavni aktivni sastojak biljke. Dobrobit kurkume, objašnjava se time što ljut ukus ove biljke ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, ljepljive toksine, podstiče krvotok i kompletan metabolizam.

Gorak okus je najbolje sredstvo protiv trovanja, groznice, upala, bolesti krvi i kože. Takođe, uklanja taloge i ljepljive toksine, salo, znoj, gnoj, svrab, čisti majčino mleko, matericu i jetru. Kurkuma se može nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici hrane, kao samostalan začin ili u sastavu začina karija.