Home Zdravlje DOMAĆI KUKURUZNI KAČAMAK: Temeljito čisti crijeva i reguliše stolicu…

DOMAĆI KUKURUZNI KAČAMAK: Temeljito čisti crijeva i reguliše stolicu…

133
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Temeljito čisti crijeva i reguliše stolicu…

Za najbolji rezultat, neka vam ovaj kačamak bude zamjena za hljeb makar 10 dana do dvije nedjelje. Domaći kukuruzni kačamak je fantastična hrana za zdravlje i čišćenje crijeva. Ako se spremi kako treba i nakon nekog vremena redovne upotrijebi očistiće vam temeljno crijeva i regulisaće vam stolicu.

Umjesto palente, kupite integralno kukuruzno brašno, najbolje mljeveno na vodenici. I najbolje je da je u pitanju sorta kukuruza koja nema visok glikemijski indeks. Uz to će vam trebati i 100g sjemenki bundeve, suncokreta, lana i susama. Pomešajte sjemenke i čuvajte u tegli.

Za ovaj poseban kačamak trebaće vam još i mekinje, malo soli i malo vode:

PRIPREMA:

Posoljenu vodu stavite da proključa, a za to vrijeme u činiji pomešajte 4-6 kašika kukuruznog brašna i jednu punu kašiku mekinja. Dodajte malo hladne vode i umešajte tako da dobijete žitku masu, da se izgube gromuljice brašna.

Kad voda provri, dodajte razmućeno brašno u vodu i miješajte. Tako ćete dobiti palentu bez gromuljica. Smanjite vatru i ostavite da se još malo kuha uz stalno miješanje.

Pred kraj dodajte 2 kašike mješavine sjemenki bundeve, suncokreta, lana i susma, (sjemenke možete i da sameljete na mašini za orahe) promiješajte i dodajte po potrebi još malo suhog kukuruznog brašna ako je potrebno da kačamak dobije na gustini. Kuhani kačamak ostavite da se malo ohladi.

Kačamak jedite kad se potpuno ohladi jer će se skrob tada pretvoriti u rezistentni. U suprotnom jedite topao kačamak, ali izbegavajte da ga konzumirate kad je baš vruć.

Uz kukuruzni kačamak kao dodatak odlično ide pavlaka, jogurt, domaća pašteta, ajvar, kajgana, salate, sva variva.

Za regulisanje stolice i čišćenje crijeva, neka vam ovaj kačamak bude zamjena za hljeb makar 10 dana do dvije nedjelje. Bićete iznenađeni njegovim sjajnim efektom!