Home Zdravlje KOD IŠIJASA I BOLOVA U LEĐIMA: Domaći melem koji vam može olakšati...

KOD IŠIJASA I BOLOVA U LEĐIMA: Domaći melem koji vam može olakšati bolove…

124
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Domaći melem koji vam može olakšati bolove…

Termin išijas se odnosi na bol u donjem dijelu leđa, u predjelu zadnjice i nogu koji se javlja usljed prikliještenog ili iziritiranog bedrenog živca – najvećeg i najdebljeg živca u ljudskom tijelu.

Išijas nije prava medicinska dijagnoza ali predstavlja jedan od najčešćih problema sa leđima u današnje vrijeme. Pored onesposobljavajućeg bola, oni koji pate od išijasa takođe mogu trpeti i utrnulost ili peckanje u nogama.

Mnogi ljudi pokušavaju da olakšaju bol od išijasa pomoću lijekova koji imaju samo kratkotrajan efekat. Takođe moramo napomenuti da, kada je u pitanju išijas, mnogi eksperti preporučuju vežbanje i određene poze joge kao najefektivniji tretman za ovu vrstu problema.

Ovde, pak, možete pročitati kako da pripremite domaći melem koji će tretirati vaš bedreni živac i može vam olakšati bol. U slučaju da niste sigurni da vaši simptomi ukazuju na išijas, ovo je lista najčešćih simptoma išijasa.

Simptomi išijasa:

– bol koji počinje u donjem dijelu leđa ili sa jedne strane kuka i širi se na zadnjicu i noge ili nogu

– peckanje u nozi/nogama

– bol se pogoršava kada sjednete

– slabost, utrnutost, poteškoće prilikom pomjeranja nogu ili stopala

– poteškoće prilikom pomjeranja usljed pojave probadajućeg bola

– konstantan bol u zadnjici

Recept za melem za išijas i bolove u leđima:

Sastojci:

– 4 čehna belog luka

– 200ml mlijeka

– med (po želji)

Priprema:

Izmrvite češnjeve i zatim ih kuhajte na tihoj vatri. Dok ih kuhate dodajte mlijeko i čekajte nekoliko minuta dok ne počne da vri. Zatim mlijeko skinite sa vatre.

Primjena:

Ovu mješavinu konzumirajte jednom dnevno i ubrzo bi trebali primijetiti olakšanje od bolova. To će se desiti zato što bijeli luk posjeduje antiupalna dejstva koja će smanjiti i spriječiti oticanje bedrenog živca.

Dodatni savjet:

Za najbolje rezultate kombinujte ovaj melem sa vježbama ili istezanjima za olakšavanje bola usljed išijasa. Dovoljno je da uradite samo nekoliko vježbi za istezanje par minuta u toku dana.