Home Zdravlje NAJZDRAVIJI DIJETETSKI PROIZVOD: Za sve vas koji želite znatno smršati u toku...

NAJZDRAVIJI DIJETETSKI PROIZVOD: Za sve vas koji želite znatno smršati u toku jednog mjeseca…

117
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Za sve vas koji želite znatno smršati u toku jednog mjeseca…

Poznato je kako je heljda veoma zdrava namirnica, koju obavezno treba uključiti u ishranu. Heljda poboljšava memoriju, te je nazivaju idealnom za mozak.

Čaj od heljdinog cvijeta ima jako dobro dejstvo na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvijetova heljde pomaže kod ateroskleroze krvnih sudova. Heljda ublažava posljedice pretjeranog umnog rada.

Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih problema. Ako želite napraviti sebi masku za lice ili prirodni piling, sameljite heljdu kako biste dobili grubo brašno. Ono se, osim u kozmetičke svrhe, koristi i za pripremu raznih obloga kod lišajeva, ekcema i čireva.

U poređenju sa drugim žitaricama heljda je niskokalorični produkt, koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda, vitamina B1 i B6. Ono što je najvažnije, heljda je dijetski proizvod.

Nutricionisti nju često preporučuju uključiti u jelovnik ljudi, bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre. Preporučuje se dijeta sa heljdom, a oni koji su probali kažu da za dvije sedmice možete izgubiti i do 14 kilograma, ali i očistiti organizam.

RECEPT:

Priprema i primjena:

– nabavite heljdu proprženu u zrnu, možete je naći u svakoj radnji zdrave hrane

– zalijte je kipućom vodom, vodu ocijedite i zalijte ponovo kipućom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čaše, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu.

– ostavite preko noći (nemojte kuhati)

“Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, sosova i soli (jedino može soja sos). U toku dana popiti 1l kefira ili jogurta (ne više od 1%-1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litra dnevno. Uz vodu se može piti i zeleni čaj. Dozvoljena je i kafa, ali ne više od 2 šolje dnevno, bez šećera. Poželjno je da posljednji obrok obavite 4 sata prije spavanja. Kao i kod bilo koje dijete preporučuje se uzimanje multivitamina”, iskustvo jedne čitateljice.

U toku dana možete uzimati malo voća ili povrća (jabuka, narandža, kupus salate, zeleno povrće, suhe šljive, kašiku meda). Možete jesti obareno zeleno povrće – špinat, brokule, prokelj, grašak. Bez soli i drugih začina.

Heljdina dijeta nije gladovanje, ne bi trebalo da imate osjećaj gladi.

Još jedna napomena:

Kad završite dijetu, nemojte odmah da se mjerite, sačekajte još 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka ove dijete).