Home Zdravlje MELEM ZA ŽENSKE TEGOBE: Jedna je od najdjelotvornijih biljaka kod ženskih problema…

MELEM ZA ŽENSKE TEGOBE: Jedna je od najdjelotvornijih biljaka kod ženskih problema…

152
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jedna je od najdjelotvornijih biljaka kod ženskih problema…

Virak (lat. Alchemilla vulgaris) sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo.

Najveću slavu virak je stekao kao sredstvo protiv ženskih bolesti, jer je jedna od najdjelotvornijih biljaka za ovu vrstu tegoba. Čak je i poznati švajcarski travar Johan Kincle tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom čaja od virka.

Idealna biljka za trudnice:

Jedan od težih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za neplodnost. Djeluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Takođe, efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika.

Virak može da pomogne i kod slabe materice i zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja. Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

Pomaže kod PMS i menopauze:

Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze. Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krv**enje.

Kada se virak kombinuje sa biljkom hoću neću, dobija se melem protiv svih ženskih bolesti. Kupka, va**nalno ispiranje i tamponi sa virkom djelotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite poput vaginaleta.

Pomaže kod bakterija i virusa:

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprječava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.

S obzrom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, zaključuje se da je izvanredno sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV).  Takođe pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male djece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu

Čaj od virka:

Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dvije šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje:

U litri vode skuhajte 30 do 50 grama osušene biljke bez korjena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crijevnih problema.

Kupka:

200 grama suhog ili svežeg virka prokuhajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta prije spavanja.

Napomena:

Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.