Home Zdravlje IMA POSEBNE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: Čuva zdravlje kostiju i skida višak kilograma…

IMA POSEBNE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: Čuva zdravlje kostiju i skida višak kilograma…

152
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Čuva zdravlje kostiju i skida višak kilograma…

Ukoliko uklonimo rafinisano suncokretovo ulje prilikom pripremanja, krompir može biti veoma zdrav izbor hranljivih materija koji ima malo kalorija, a bogat je vlaknima koji nude zaštitu protiv kardiovaskularnih bolesti.

Svi obožavamo krompir, zar ne?! Krompir je veoma popularan izvor hrane, ali nažalost, većina ljudi ga jede u obliku masnog pomfirta ili čipsa.

Ovako pripremljen krompir, ako se jede prečesto i u velikim količinama, može doprinijeti raznim zdravstvenim problemima. Unos raznog voća i povrća se povezuje sa smanjenim rizikom od mnogih zdravstvenih oboljenja.

U nastavku vam predstavljamo neke od zdravih svojstava ove biljke:

1. Zdravlje srca

Vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B6 zajedno sa manjkom trans masti podržavaju zdravlje srca. Krompir sadrži značajne količine vlakana koje pomažu da se smanji ukupna količina lošeg holesterola u krvi, a samim tim i da se smanji rizik od srčanih oboljenja.

2. Zapaljenja

Kolin je bitan hranljivi sastojak koji se može naći u krompiru, pomaže kod sna, pokreta mišića, učenja i pamćenja. Pored toga, pomaže i da se održi struktura celularne membrane, pomaže u prenosu nervnih impulsa i asistira u apsorpciji masti, ali u smanjuje hronična zapaljenja.

3. Varenje

Zbog svog visokog sadržaja vlakana, krompir pomaže kod zatvora i pomaže redovnu stolicu koja za ishod ima zdrav probavni trakt.

4. Izgled kože

Vitamin C i kompleks vitamina B, kao i minerala kao što su kalijum, magnezijum, fosfor i cink, odlični su za kožu. Osim toga, pulpa koja se može dobiti iz mrvljenog sirovog krompira, pomiješana sa medom, može da funkcioniše odlično u pakovanjima za kožu i lice. Ovo čak i pomaže kod bubuljica i fleka na koži. Takođe, ukoliko se ova pulpa nanosi na opekotine, može obezbijediti brzo olakšanje i brže iscjeljenje.

5. Visok krvni pritisak

Uzimajući u obzir da se visoki krvni pritisak može pojaviti iz brojnih razloga, koji uključuju dijabetes, tenziju, loše varenje, disbalans hranljivih materija, sadržaj hrane koju jedemo i slično, potrebni su različiti vidovi tretmana. Srećom, krompir može pomoći kod mnogih potencijalnih uzroka, kao na primjer, kod tenzije.

Može pomoći i kod loše probave, s obzirom na to da sadrži dosta vitamina C i vlakana u sebi, ali bi trebalo da se izbjegava, ukoliko je visok krvni pritisak rezultat dijabetesa. Vlakna pomažu u smanjenju LDL holesterola i poboljšavaju funkcionisanje insulina u krvi, što zatim snižava visok krvni pritisak. Ovo se dešava zbog direktne veze između krvnog pritiska i nivoa glukoze u krvi.

6. Zdravlje kostiju

Gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum i cink u krompiru doprinose izgradnji i održavanju strukture kostiju i snage. Gvožđe i cink igraju ključnu ulogu u stvaranju i sazrijevanju kolagena. Iako su i fosfor i kalcijum veoma bitni za strukturu kostiju, bitan je pravi balans ova dva minarala, zbog ispravne mineralizacije kostiju. Unos previše fosfora, a premalo kalcijuma može dovesti do toga da kosti slabe.

7. Održavanje i gubitak težine

Dijetetska vlakna se često vide kako bitan faktor u održavanju i gubitku težine. Ovi sastojci povećavaju sitost i smanjuju apetit, čineći da se osoba osjeća sitom duže vrijeme i tako smanji dalji unos kalorija tokom dana.

Ostale koristi i upozorenja:

Sok krompira može biti i odličan za modrice, opekotine i čireve. Sa druge strane, treba biti i obazriv pri unosu krompira, jer su zeleni krompiri često otrovni, kao i lišće krompira, jer sadrže alkaloide kao što su solanin i arsen. Takođe, ukoliko namjeravate da smršate, izbjegavajte krompir pržen na ulju, već ga kuhajte.

Međutim, ne morate da brinete, ovi faktori rizika utiču samo na mali broj onih koji jedu krompir. Ukoliko ste zdravi, ne morate se opterećivati time da li ćete unijeti koju kaloriju više, te se nekada možete i častiti pomfritom.

U suprotnom, iskoristite sva zdrava svojstva koje ovo divno povrće pruža na način da krompir po mogućnosti jedete što više kuhan u odnosu na pržen.