Home Zdravlje U NARODU POZNATA KAO BOKVICA: Koristi se kod plućnih bolesti i kod...

U NARODU POZNATA KAO BOKVICA: Koristi se kod plućnih bolesti i kod čira na želucu…

158
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Koristi se kod plućnih bolesti i kod čira na želucu…

Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smješteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama i šumama.

DOBROBITI:

Bokvica ili trputac je jako dobra protiv kašlja i plućne astme. Osim toga, ova jako zdrava biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit.

Bokvica je dobra kod svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa i ugriza. Ako stavite list bokvice u cipele, pomoći će vam kod žuljeva, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

Za bolje varenje i čir na želucu:

Ona sigurno pomaže kod čira na želucu i dvanestopalačnom crijevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno zdrava biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

Sastojci za jednu osobu:

– 300g listova bokvice

– 1kg livadskog meda

Priprema:

Potrebno vrijeme za pripremu ove smjese je oko 30 minuta. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso. Pomiješati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.

Savjet:

Potrebno je samljeti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove. Dobije se oko 2 tegle od 680 ml mješavine.

Zdrave prednosti biljke:

Može se koristiti kod: čireva, kašlja i zarastanje rana. Kada su rane u pitanju, preporuka je, naročito dijabetičarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem.

Posluživanje:

Uzimati jednu jelovnu kašiku ujutru prije jela dok se ne pojede sva količina. Držati u frižideru. Ako je baš potrebno ponoviti postupak ali u jesen.

Spriječite nastanak čira tako, što ćete ujutru popiti 2dl vode:

Uzroci:

Čir na želucu (ulcus ventriculi) je oštećenje sluzokože želuca pretežno na izlazu iz želuca i u gornjoj trećini, koje prodire duboko u zid želuca. Ukoliko se zid probije, tada sokovi koji regulišu varenje i sadržaj želuca prodiru u trbušnu šupljinu i mogu dodatno prouzrokovati upalu trbušne maramice.

Ukoliko čir probije krvni sud, dolazi do krvarenja u želucu. Tada je neophodna ljekarska pomoć. Moguće je da se u želucu napravi istovremeno više čireva. Tipičan znak postojanja čira na želucu je pritisak koji se javlja u želucu nakon uzimanja hrane.

Ukoliko se čir na želucu često pojavljuje, postoji opasnost od oboljevanja. Čir na želucu prouzrokuju različiti faktori: psihosocijalni stres, pretjerano lučenje kiseline u želucu, poremećaj krvotoka, različiti lijekovi (kortizoni, neki lijekovi protiv reume i za krvotok).

Rizik od oboljenja je veći kod pušača kao i kod osoba koje rade u smjenama i u pojedinim strukama (na primer u transportu, trgovini, hemijskoj industriji). Ubrzan tempo našeg modernog svijeta i nezdrav način života podstiču stvaranje čireva na želucu.

Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, pomoći će vam kod glavobolje.

Obloga za rane:

Poparite svježe listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zacijeliti, a čirevi sazreti i nestati.

Za ubode insekata:

Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.

Protiv zanoktica:

Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.