Home Zdravlje RECEPT OD LJUTIH PAPRIČICA I MASLINOVOG ULJA: Potrebno je da ga dobro...

RECEPT OD LJUTIH PAPRIČICA I MASLINOVOG ULJA: Potrebno je da ga dobro utrljajte na bolne zglobove…

243
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Potrebno je da ga dobro utrljajte na bolne zglobove…

Mnogi ljudi pate od bolova u leđima, koljenima, nogama i člancima – naročito starije osobe. Nažalost, postoje brojna zdravstvena stanja koja prouzrokuju bolove u zglobovima poput osteoartritisa, reumatskog artritisa, burzitisa, gihta, uganuća, istegnuća i drugih povreda.

Nažalost, najgora stvar kod bolova u leđima je otežana sposobnost življenja normalnog života i obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Njima je teško da sjede, leže, pa čak i da stoje.

U pogledu bolova u nogama, često dolazi do oštećenja, prekomjernog pritiska i povreda u zglobovima ili kostima. Može biti da se to javlja i uslijed povreda mišića, ligamenata, tetiva ili drugog mekog tkiva.

Neki tipovi bolova u nogama se vezuju sa problemima sa donjim dijelom kičme, a mogu se javiti i uslijed loše cirkulacije. Ovdje možete vidjeti kako da napravite najefikasnije domaće ulje uz pomoć kojeg možete tretirati i sebi pomoći kod bolova u zglobovima ili leđima.

Vi samo morate napraviti to ulje, utrljati ga u svoje bolne zglobove i nakon 15 minuta bi vam već trebalo biti lakše. Ovo ulje je vrlo jednostavno za pravljenje i sačinjeno je od lako dostupnih sastojaka.

Potrebni sastojci:

– kašika kajenskog bibera ili ljute aleve paprike

– četvrtina šolje maslinovog ulja

Priprema i primjena:

Prvo dodajte kašiku kajenskog bibera u četvrtinu šolje toplog maslinovog ulja. To je sve! To ulje nanesite na bolni zglob i ostavite ga da djeluje narednih 15 minuta. Nakon 15 minuta isperite toplom vodom. Kao što je rečeno, osjećaćete se mnogo bolje već nakon prve upotrebe. Ponovite ovaj tretman 2-3 puta u toku jednog dana

Kako ovo funkcioniše:

Jedinjenje kapsaicin koje se može naći u kajenskom biberu iscrpljuje neurotransmiter po imenu supstanca P koji je zaslužan za slanje signala bola do mozga. Dakle, kada se blokira veliko P, mozak ne registruje da nešto boli, te osoba tad ne osjeća bol.

Uputstva:

Takođe ne treba da vas brine ako osjetite peckanje nakon prve upotrebe. Taj osjećaj će nestati nakon 5 minuta. Ukoliko imate osjetljivu kožu, koristite ovo ulje sa oprezom. Uvijek nosite rukavice dok rukujete sa ljutim biberom u prahu i izbjegavajte bilo kakav kontakt sa očima. Nemojte nanositi na otvorene rane.