Home Zdravlje RECEPT PROTIV SINUSNE INFEKCIJE: Redovno ispirati nozdrve dva puta dnevno…

RECEPT PROTIV SINUSNE INFEKCIJE: Redovno ispirati nozdrve dva puta dnevno…

96
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Redovno ispirati nozdrve dva puta dnevno…

Sinusna infekcija je stanje kada dođe do oticanja ili upale tkiva obloge sinusa. Do toga dolazi kada su sinusi ispunjeni tečnošću i bakterijama umjesto zraka.

Uobičajeni simptomi upale sinusa su:

– glavobolje

– gubitak mirisa

– kašalj ili zagušenja

– umor

– zadah

– groznica

– pun nos

– bol u tom predjelu

Srećom, postoji način kako da učinkovito sebi pomognete kod ove infekcije.

Potrebni sastojci:

– pola šolje čiste vode za piće

– četvrtina šolje jabukovog sirćeta

– 1 kašika sirovog meda

– 1 kašika aleve paprike

– 1 cijeđeni limun

Priprema:

Skuhati vodu, a zatim nasuti u šolju. Dodajte jabukovo sirće i promiješajte, onda neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon što se ohladi, dodajte papriku i med i ponovo promiješajte. Na kraju, dodajte limunov sok i dobro izmiješati.

Primjena:

Za najbolje rezultate, popijte ovo rješenje na prazan želudac prije doručka i prije odlaska u krevet. Kuhinjska sol je glavni izvor iona Na+ i Cl- za ljude i životinje. Ioni Na+ imaju ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima od održanja stalnog krvnog tlaka do održanja rada živčanog sistema. Zato je unošenje kuhinjske soli neophodno za život. Sol se možete koristiti u medicinske svrhe.

Evo kako sebi možete pomoći kod mnogih zdravstvenih problema uz blagodeti ovog začina:

1. Alergije i zapaljenje sinusa

Osobe koje imaju problema sa hroničnim sinuzitisom ili imaju proljećne alergije trebali slijepo da se drže ovog čudotvornog rastora od soli koji će im pomoću u otklanjaju tegoba zapušenosti nosa jer je sol idealno riješenje kod zapaljene sluzokože.

U tri decilitra prokuhale vode sipajte malu kašičicu soli. Kada se tečnost ohladi, špricem ispirajte nozdrve dva puta dnevno. U početku će vam biti malo nelagodan osjećaj, ali nakon par dana ćete se navići kada budete osjetili poboljšanje.

2. Bol u grlu

Svi znamo koliko bol u grlu može da bude iritantna i uporna, kako biste umanjili bol u grlu napravite tečnost kojom ćete nekoliko puta dnevno ispirati grlo. U dva decilitra vode sipajte jednu kašičicu soli i mješajti dok se sol ne rastvori.

3. Osjetljive desni koje krvare

Mnogi imaju problema sa osjetljivim desnima koji najčešće prokrvare, što kasnije može dovesti do ozbiljnog oštećenja ili u najgorem slučaju paradentoze. Kao preventivu napravite rastvor kojim ćete prilikom svakog pranja zuba ispirati usta. Jednu kašičicu soli rastvorite u jedan decilitar vode. Ovim rastvorom samo isperite usta i nakon toga ispljunite.

4. Otečene noge

Bol i otok u nogama je postala skoro svačija svakodnevica. Kako biste se nakon napornog dana na poslu riješili ove neprijatne posljedice dugog stajanja idealno bi bilo da pripremite kupku za stopala. U toplu vodu sipajte četiri kašike soli i nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, lavande ili nane.

5. Zubobolja

Zubobolja zna da bude uporna, kako biste na prirodan način ublažili bol potrebno je da usta ispirate rastvorom napravljenog od jednog decilitra tople vode, dodajte dvije kašike sirćeta i jednu kašičicu soli.