Home Zdravlje ELIKISIR MLADOSTI I ZDRAVLJA: Može da pomogne kod problema sa trombom, obnavlja...

ELIKISIR MLADOSTI I ZDRAVLJA: Može da pomogne kod problema sa trombom, obnavlja jetru, olakšava artritis…

119
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Može da pomogne kod problema sa trombom, obnavlja jetru, olakšava artritis…

Svi se trudimo da konzumiramo zdravu i korisnu hranu, ali često nismo ni svjesni koliko ona može jako djelovati na naš organizam i koliko može doprinijeti našem zdravlju.

Kad je u pitanju kurkuma – mnogo je rečeno, napisano, prepričano na ovu temu, o nevjerovatnim koristima ovog čudesnog začina, ali evo još jedan veoma zanimljiv način za održavanje tonusa organizma.

Ono što je, takođe bitno, jeste da je svakome dostupan. Osim činjenice da je kurkuma jedan od najkorisnijih začina, koji jelima daje odličnu aromu i boju, ona takođe prija i organizmu, na taj način što posjeduje protivupalna, antioksidansna i podmlađujća svojstva.

Glavni sastojak, odgovoran za sve to, jeste kurkumin. Zahvaljujući njemu, voda sa kurkumom je jedan od izuzetno zdravih napitaka, koga često nazivaju eliksirom zdravlja.

Recept za čudesni napitak:

Sastojci:

– pola kafene kašike kurkume

– 1 čaša tople prokuhane vode (može se koristiti toplo mlijeko)

Priprema:

Sipajte kurkumu u čašu sa vodom i promiješajte. Napitak se pije u prvom dijelu dana. Prije ili poslije doručka. Možete dodati prstohvat bibera, da se mješavina dobro apsorbuje.

Primjena:

Pijte ovaj napitak 2 nedjelje. Nakon toga napravite pauzu (2 nedjelje). Još ako u ovaj napitak dodate i malo limuna i meda, to će biti pun pogodak za prevenciju zdravlja.

Pozitivan uticaj na organizam:

– zdravlje srca (kurkumin pomaže kod problema sa trombom)

– poboljšanje varenja (normalizuje varenje i ubrzava metabolizam)

– zaštita jetre (obnavlja oštećene ćelije)

– olakšava simptome artritisa (smanjuje otok i ublažava bolove)

Važno:

Iako je kurkuma poznata kao prirodni antibiotik, kod primjene napitka, postoje kontraindikacije, zato prije nego što počnete konzumirati napitak – konsultujte se sa svojim ljekarom. Ako uzimate bilo kakve lijekove, takođe se konsultujte sa svojim ljekarom.

Pogotovo, ako patite od hemofilije i hipertonije, jer kurkuma razređuje krv i snižava pritisak, mada će za većinu ovo biti samo veliki plus. Ali, pored snižavanja pritiska, kurkuma može da izazove pad nivoa šećera u krvi.

Osobe, koje pate od dijabetesa, takođe se moraju konsultovati sa svojim ljekarom. Ali, ono što je zaista opasno – konzumirati kurkumu ako imate oboljenje žučne kese i taloženja kamenja u njoj, jer kurkuma izaziva kontrakciju mišića žučne kese.

Kurkuma je takođe kontraindikovana:

– u velikim dozama u trudnoći i kod bolesti gastritisa i čira na želucu

– djeci ispod 5 godina starosti