Home Zdravlje DJELUJE POPUT ANTIBIOTIKA: Svježe iscijeđeni sok od bokvice melem je za plućne...

DJELUJE POPUT ANTIBIOTIKA: Svježe iscijeđeni sok od bokvice melem je za plućne bolesti…

201
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Svježe iscijeđeni sok od bokvice melem je za plućne bolesti…

Bokvica (Plantago major L, velika ili ženska bokvica) višegodišnja je biljka rasprostranjena u cijelom svetu. Raste uz puteve i ograde, po travnjacima, livadama, pašnjacima do 2 500 metara i naraste do pola metra.

Listovi su obliku rozete, u donjem dijelu stabljike jajasti, pri osnovi okrugli. Cvjetovi su sakupljeni u zbijene klasove i pojavljuju se u junu. Iako je zdrava i stabljika velike bokvice, uglavnom se koriste listovi, koji se beru od početka maja do avgusta, dok je biljka u cvatu, a sjeme nije sazrelo.

Ubrani listovi se suše u hladovini, u tankom sloju, na promaji. Ne treba ih često prevrtati, da ne pocrni, jer su zdravi samo oni koji zadrže prirodnu zelenu boju. Bokvica djeluje kao antibiotik.

Sadrži veoma važan glikozid aukubin, sluz, tanin, pektin, holin, šećer, gorke materije, vitamine C i K, cink, gvožđe, kalijum i kalcijum. Svježe iscijeđeni sok primjenjuje se kod kašlja, bronhitisa, promuklosti i plućnih bolesti.

Čisti kožu, bubuljice, lišajeve i gnojne rane. Povoljno djeluje i na organe za varenje, zbog čega se preporučuje kod dijareje, hroničnog zapaljenja sluzokože želuca, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, kao i u svim slučajevima koji su praćeni krvarenjem.

Ekstrakt bokvice smiruje upalu desni i otklanja afte. Istraživanja nekih stručnjaka pokazuju da je velika bokvica uspešna kod hemoroide. Veoma su zdravi sasvim mladi listovi bokvice, ubrani prije cvjetanja, od marta do juna.

Dodaju se supama, a nakon kuhanja mogu se pripremiti i kao salata ili varivo slično špinatu. Jestive su i sjemenke, koje sadrže i masno ulje, bjelančevine i šećer. Vitaminima su izuzetno bogate proklijale sjemenke, koje treba što češće koristiti u ishrani.

Čaj:

Čaj se priprema od kašičice isitnjene bokvice prelivene sa 2dl ključale vode, poklopi se i poslije 20 min procijedi. Dnevno treba piti tri šolje svježeg čaja, a koristi se i za pranje očiju (konjuktivitis) i ispiranje grla.

Kod rana koriste se svježi listovi bokvice koji se popare i isjeckaju. Nanose se na ranu, čir ili apsces (zagnojeno tkivo). Rana će brzo zacijeliti, a čirevi sazriti.

Sok se koristi kod želučanih tegoba, a i kao oblog protiv jake glavobolje, blagotvoran je svježe iscijeđen sok bokvice u cvijetu. Uzima se nekoliko puta dnevno kašika soka sa pola čašice tople vode. Sok pomaže i u slučaju ujeda insekata. Ublažuje bol i smiruje otok.