Home Zdravlje ČUVENI RECEPT ZA LIKER OD ORAHOVAČE: Pomaže kod problema sa grlom, respiratornih...

ČUVENI RECEPT ZA LIKER OD ORAHOVAČE: Pomaže kod problema sa grlom, respiratornih tegoba, bronhitisa…

138
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod problema sa grlom, respiratornih tegoba, bronhitisa…

Orahovača može pomoći kod nekih bolesti, a izuzetno se lako pravi. Naši stari su obožavali liker od zelenih oraha. Dobro su znali da je on djelotvoran za zdravlje.

Orasi mogu pomoći kod najrazličitija oboljenja, a izuzetno pomažu kod problema sa grlom, respiratornih tegoba kao i bronhitisa ali i za ojačavanje imuniteta.

Narodna medicina preporučuje orahovaču kod anemije, ali i kao prvu pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave. Potrebno je brati mlade, zelene orahe jer su upravo oni potrebni za pravljenje likera od oraha ili orahovače.

Potrebno vam je:

– 40 mladih oraha

– 1kg meda

– 1l rakije

Priprema:

Stavite rukavice i mlade orahe isjeckajte, stavite ih u veću staklenu teglu pa preko njih dodajte 1kg meda i 1l rakije. Zatvorite staklenim poklopcem pa ostavite da tegla stoji na suncu 40 dana. Povremeno promiješajte sadržaj plastičnom kašikom.

Primjena:

Svako jutro na prazan želudac popijte po jednu malu, rakijsku čašicu ovog likera. Orahovača je izuzetno bogata jodom pa je stoga preki melem za bolesti štitne žlijezde. Prije posluživanja, orahovaču blago promućkajte kako bi se podigao zdravi talog. Kao aperitiv, orahovaču služite sa ledom i kriškom limuna.