Home Zdravlje MORATE GA SAMO ZNATI PRAVILNO PRIPREMITI: Evo zašto čaj od đumbira treba...

MORATE GA SAMO ZNATI PRAVILNO PRIPREMITI: Evo zašto čaj od đumbira treba piti svaki dan…

139
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Evo zašto čaj od đumbira treba piti svaki dan…

Đumbir je veoma zdrav i trebali biste koristiti čaj od njega zbog mnogih razloga. Jača imuni sistem jer posjeduje aktivne tvar gingerdiol i gingerols koje imaju antivirusno, antigljivično i antibakterijsko dejstvo.

Sastojci u đumbiru imaju antiupalna svojstva i štite nas od raznih oboljenja i olakšavaju bolove u mišićima i zglobovima. Upotreba đumbira će poboljšati moždane funkcije i pamćenje.

Potaći će cirkulaciju, boriti se protiv srčanih bolesti, pomoći kod krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi. Samnjnit će rizik od srčanog udara. Poboljšati će probavu i apsorpciju hranljivih materija.

Spriječit će mučninu, zatvor, proljev, povraćanje i oštećenja probavnog trakta. Posebno dobro djeluje na bolesti prostate, gušterače, pluća, kože i jetre. Zato bi bilo itekako dobro da koristite đumbir. Koristite ga i kao začin, a napravite i ovaj čaj za koji smo vam ostavili i recept.

Sastojci:

– 4 do 6 kriški sirovog đumbira (oguliti ga i zatim isjeći na tanke kriškice)

– jedna šolja vode

– med

Priprema:

Stavite vodu u lonac i prokuhajte je. Zatim dodajte kriške đumbira i smanjite temperaturu. Kuhajte oko 15 minuta, a zatim naspite u šolju. Kada se ohladi dodajte med (vrlo malo meda samo zbog ukusa).

Primjena:

Pije se kao i svaki drugi čaj. Preporučuje se da se ovaj čaj pije tri puta dnevno po jedna čaša. Ovaj čaj će značajno poboljšati vaše zdravlje, ojačati vas i pomoći kod mnogih bolesti.