Home Zdravlje PEČENI CRVENI LUK: Jedite sedam dana za redom crveni luk ali na...

PEČENI CRVENI LUK: Jedite sedam dana za redom crveni luk ali na ovaj način…

216
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jedite sedam dana za redom crveni luk ali na ovaj način…

Ovo kulinarsko čudo je pravi spas za većinu bolesti. Crveni luk ima snažno antibakterijsko dejstvo.

Dobrobiti crvenog luka:

Svježi luk sa medom koristi se kod bronhitisa i upale pluća te ublažava napade kašlja. Iscijeđeni crveni luk pomaže kod bolova u ušima i može čak da se nanese na noge kako bi snizio tjelesnu temperaturu.

Ali malo ljudi zna da je jako koristan i pečeni crveni luk. Tokom termičke obrade, on ne gubi svoja svojstva, već naprotiv!

Pečeni luk će pomoći da se izborite sa dugotrajnim ranama i to tako što ćete ispečeni luk direktno staviti na ranu.

Ukoliko osjetite neke bolove, topao, pečeni luk stavite na problematično mjesto u trajanju od 20 minuta. Bol će brzo nestati. Čak se i hemoroidi mogu tretirati pečenim lukom.

Pečeni luk treba da jedemo što češće kako bismo spriječili zgrušavanje krvi, a samim tim i srčani udar ili šlog. On će pomoći i kod dijabetesa, pa ga ljekari preporučuju u svakodnevnoj ishrani.

Luk možete jesti kao dodatak jelima, ali je najdjelotvorniji kada ga jedete na prazan stomak.

Efekat ovakve primjene luka je vidljiv već nakon nedjelju dana, a sve zahvaljujući sumporu i gvožđu koji se nalaze u pečenom luku. Takav luk će pomoći kod pravilnog funkcionisanja pankreasa i jetre.

Kada se jede pečeni luk, poboljšava se stanje pacijenta sa hipertenzijom i aterosklerozom. Luk pomaže krvnim sudovima da se očiste i oslobode viška naslaga.

Nakon pečenja u rerni, luk ispušta esencijalna ulja koja daju ovoj namirnici specifičan miris i ukus.