Home Zdravlje DOMAĆA MAST OD NEVENA: Pogledajte kod čega sve ovaj melem maže da...

DOMAĆA MAST OD NEVENA: Pogledajte kod čega sve ovaj melem maže da pomogne…

138
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte kod čega sve ovaj melem maže da pomogne…

Ako brinite o svom i zdravlju svojih najbližih, ovu mast obavezno morate imati u svojoj kući. Nezamenljiva je! Mast od nevena, pripremljena po ovom receptu je univerzalna. Mnogima je poznato da mast od nevena poseduje antiseptička, antibakterijska i regenerativna svojstva.

Ovu mast odlično podnose deca, te se koristi protiv osipa, ojeda i dermatitisa. Za dojilje je spas kod ispucalih bradavica. Ova mast pomaže kod posekotina, opekotina, ujeda insekata, gljivičnih oboljenja.

Štaviše, odlično se bori sa kožnim zapaljenjima, ekcemom, ožiljcima, proširenim venama koje stvaraju vensku mrežu. Veoma je efikasna za masnu kožu lica, i akne – smanjuje lučenje sebuma, čisti i sužava pore.

Ako imate grubu i ispucalu kožu – ova mast će biti od velike koristi. Postoje različiti recepti za pripremu masti od nevena. Predlažemo vam jedan jako dobar recept. Pokazao se kao izuzetno dobar i ova mast je postala skoro nezamenljiva u mnogim domaćinstvima. Priprema se zaista brzo i jednostavno, sa samo dva sastojka.

Za pripremu masti biće potrebno:

– 10 grama pčelinjeg voska

– 120ml ulja od nevena

– 2 šerpice

Priprema i primjena:

Pčelinji vosak preporučujemo da kupite kod pčelara, a nevenovo ulje u biljnim apotekama. Inače, za pripremu masti, koristite obavezno domaće ulje od nevena. Ulje sastavljamo sa voskom i stavimo u emajliranu šerpicu, na vodenu paru, na tihu vatru.

Smesu je neophodno stalno mešati do potpunog rastvaranja voska. Kad smesa postane homogena kapnite je na površinu stola i ohladiti. Mast je spremna, ako ima konzistenciju kreme.

Ako je mast suviše gusta, dodajte još ulja, ako je retka – voska. Mast preručujemo u čistu staklenu teglicu i pustimo da se ohladi. Posle zatvaramo poklopcem i čuvamo u frižideru. Rok trajanja godinu dana. Po potrebi, napravite veću količinu.