Home Zdravlje “IZVLAČI” OBOLJENJA IZ ČITAVOG TIJELA: Recept koji može da pomogne kod artritisa,...

“IZVLAČI” OBOLJENJA IZ ČITAVOG TIJELA: Recept koji može da pomogne kod artritisa, išijasa, reume…

422
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Recept koji može da pomogne kod artritisa, išijasa, reume…

Njemačko-američki “otac” sirove ishrane, i autor knjige Živjeti bez bolesti, Ernst Günter svojevremeno je objavio zanimljiv recept za artritis, giht, išijas, reumu, te ostala upalna i bolna stanja na zglobovima, kukovima, prstima ruku i nogu, koljenima i bolnoj peti (trn u peti). Recept se sastoji u vidu obloga koje stavljate na bolna mjesta i koji djeluje direktno na mjesto na kojem se problem manifestuje.

Obloge se prave na sljedeći način:

Potrebni su vam:

– krompir

– crveni luk

– sjeme lana

Priprema i primjena:

Potopite punu supenu kašiku sjemena lana u 2-3dl vode. Vodu kuvajte desetak minuta dok sjemenke lana ne naprave škrobasu smjesu. Istovrmeno operite kompletan krompir i izribajte ga skupa sa korom. Izribajte i srednju glavicu crvenog luka.

Kada se voda sa lanenim sjemenom ohladi dodajte luk i krompir i sve dobro izmješajte. Ocjedite višak tečnosti iz smjese. Ukoliko se radi o problemima na prstima ruku ili nogu, odnosno peti smjesu stavite u stare rukavice ili čarapu.

Zatim, obucite na ruke ili noge te preko navucite najlonske kese koje ćete vezati tako da višak tečnost ne može izlaziti vani. Na druge dijelove tijela kao što su kukovi, kičma, rebra, koljena i sl.

Predlažemo da smjesu umotate prvo u gazu te položite na oboljelo mjesto , nakon toga cijelo područje omotajte nekim zavojem ili prozirnom folijom za domaćinstvo koja će smjesu držati pripijenu za oboljelo mjesto.

Ove obloge potrebno je držati tokom noći, odnosno spavanja, na oboljelim mjestima te ujutro baciti a mjesta oprati sapunom i vodom. Ukoliko su mjesta vidna a luk vam eventualno iritira kožu, odnosno pravi crvenilo, kožu prvo možete namazati nekom jako masnom kremom ili maslinovim uljem ili možete pojačati sloj gaze na smjesi.

Istovremeno sa korištenjem ovih obloga sa vana potrebno je redovno svakodnevno koristiti riblje ulje koje će djelovati iznutra. Proceduru ponavljate kada god možete sve dok ova masa ne “izvuče” oboljenje iz tijela odno dok ne osjetite olakšanje.

Ovaj recept iako ne dolazi iz naših krajeva nadovezuje se na tradiciju koja je u našim narodima poznata odavnina u obliku obloga od luka i krompira za različita upalna stanja.

Stoga preporučujemo i našim čitaocima koji imaju neki od navedenih problema da probaju ovaj prirodni metod kako bi sebi pomogli kod navedenih tegoba.