Home Zdravlje ŠTA URADITI KOD UHOBOLJE: Prirodni tretman za ublažavanje upale uha…

ŠTA URADITI KOD UHOBOLJE: Prirodni tretman za ublažavanje upale uha…

95
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Prirodni tretman za ublažavanje upale uha…

Odrasli znatno ređe osete bolove na području ušiju. Naime, bol uha se najčešće javlja kod dece, a može biti jaka ili blaga, kratkotrajna ili može trajati satima. Može da zahvati jedno uho, ali i oba, i to istovremeno.

Verovatno je i vama poznato stanje bespomoćnosti, kada vam dete celu noć plače, jer ga boli uho. Neki ljudi kažu da je bol uha jedna od najgorih vrsta bola. Na sreću, postoje prirodni tretmani koji mogu jako brzo da ublaže bol.

Prirodni tretmani za ublažavanje upale uha:

Maslinovo ulje:

Ugrejte maslinovo ulje, da ono postane mlako, a zatim jedan štapić za uho umočite u ulje. Sa time nežno obrišite predeo ušne školjke. 2-3 kapi ulja ukapajte u uho, izvanredno će smanjiti cepajući bol.

Beli luk:

Beli luk uspešno uništava bakterije, zato u slučaju bakterijske infekcije, možete slobodno primeniti sledeći recept:

Zagrejte 2 čena belog luka u 50ml maslinovog ulja. Pustite da se ohladi, treba biti toplo, ali ne i vruće. Uz pomoć kapaljke ili bočice od kapi, u uho iskapajte nekoliko kapi ovog ulja. Pustite da stoji 5 do 10 minuta, potom okrenite glavu na drugu stranu da ulje izađe, a pri tome koristite maramicu koja će upiti ulje.

Nikako nemojte stavljati sirovi beli luk u uvo jer može izazvati iritaciju kože i peckanje. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno i koristite do poboljšanja. Ovo ulje možete ostaviti u frižideru u staklenoj bočici i koristiti po potrebi uz prethodno blago zagrevanje. Bol u ušima može prestati već sledeći dan od upotrebe.

Ili: u 2 supene kašike susamovog ulja dodajte 1 čen zdrobljenog belog luka, koji ste prethodno blago smlačili. Ohladite i procedite ulje. 2-3 kapi od napravljenog ulja ukapajte u bolno uho. Trebalo bi da ublaži i uporni osećaj pritiska.

Čuvarkuća:

Čuvarkuća je biljka koja se već vekovima koristi kod raznih upala. Uzmite par listića čuvarkuće, prepolovite ih i iscedite sok u uho. Ostavite da deluje nekoliko minuta, bol će se smanjiti. Sok čuvarkuće možete i zagrejati kako bi vam bilo ugodnije.

Veoma je važno naglasiti, da ni jedan oblik bolova uha ne lečite duži period, nego se obratite lekaru. Ukoliko bol potraje duže od nekoliko dana obratite se lekaru jer može biti neko ozbiljnije oboljenje.