Home Zdravlje EVO ZAŠTO BOROVNICE TREBA REDOVNO JESTI: Ublažavaju bolove, sprečavaju upale, razrjeđuju krv…

EVO ZAŠTO BOROVNICE TREBA REDOVNO JESTI: Ublažavaju bolove, sprečavaju upale, razrjeđuju krv…

94
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Ublažavaju bolove, sprečavaju upale, razrjeđuju krv…

Borovnicu treba redovno jesti jer je prirodni aspirin, koji ublažava bol, razređuje krv i sprečava upale, priča Zoran Jelenković, ekonomista i travar, koji se više od 30 godina bavi sakupljanjem i proučavanjem zdravog bilja.

Evo šta sve borovnice sadrže:

– Plave i ljubičaste pigmente, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost kapilara, neutralizuju slobodne radikale, sprečavaju razaranje kolagena, štite vodene i masne dijelove mozga od oštećenja.

– Vitamine C, E, B2 i B3. Vitamin B3 pomaže rad digestivnog trakta, doprinosi zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova i pomaže kod snižavanja štetnog holesterola (LDL) i triglicerida, a povećava dobar holesterol (HDL).

– Katehin, koji aktivira gen za sagorjevanje masnoća u ćelijama sala na stomaku. Prema istraživanju Univerziteta Tufts, redovan unos katehina povećava gubitak sala na stomaku.

– Velike količine kvercetina, koji smanjuje rizik od alergija.

– Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.

Čaj za dijabetes:

Čaj od borovnice je odličan za dijabetičare, objašnjava Zoran. On se pravi od sušenih vrhova mladih grana u cvjetu, dok na njima ima smole. Grane se suše na promaji, na tamnom mjestu, a proces traje 15 dana.

Plodovi sušene borovnice zadržavaju sve osobine svježe ako je proces sušenja izveden pravilno, a to znači na temperaturi do 40 stepeni.

Zamrznuta je isto dobra, a da bi sačuvala svojstva, ne smije da bude duboko zamrznuta. Kad se tako čuva, zdrava je i u kolačima i pitama.