Home Zdravlje IMA SLIČNOST MAJČINOM MLIJEKU: Sirutka se smatra najzdravijim napitkom za čišćenje i...

IMA SLIČNOST MAJČINOM MLIJEKU: Sirutka se smatra najzdravijim napitkom za čišćenje i oporavak jetre…

123
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Sirutka se smatra najzdravijim napitkom za čišćenje i oporavak jetre…

Dugo se smatralo da su Norvežanke dugovale svoju prekrasnu put upravo ovom napitku. Za dug i kvalitetan život savetovao je čak i cenjeni doktor Pavo Ariola.

Sastav sirutke:

Za ishranu je ova namirnica prikladna od začeća do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti umesto mleka u ishrani dojenčadi. Sirutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1 odsto belančevina i preko 93 odsto vode.

Glavni sastojci sirutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline. Samo 26 kalorija sadrži sto grama sirutke, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru:

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a sirutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte sirutku. Sirutka sadrži betalaktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA.

Alfalactalbumin koji sadrži sirutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa.

Ujedno, sadrži i protuupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Sirutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina.

Nivo cisteina jako je niska kod obolelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre. Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlezdom i hroničnim upalama.

Priprema i primena sirutke:

Najbolja stvar kod sirutke jeste da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mleka ili kupiti na pijacama ili u prodavnicama ekohrane ili je pak nabaviti od lokalnih proizvođača. Kozja sirutka je najbolja, ali dobra je i kravlja.

Najvažnije je da je reč o pašnim životinjama koje nisu “pumpane” hormonima. Od 10 litara mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara sirutke.

Zato što ima diueretička svojstva, sirutka se u početku preporučuje piti umereno, ali možete je piti triput dnevno po 1,5decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Ako imate probavne smetnje, samo promešajte kašiku sirutke u čaši vode i popijte pre svakog obroka. Sirutku osim za zdravstvene dobrobiti možete koristiti i za spoljnu negu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smutija i u ishrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.