Home Zdravlje NARODNI ČISTAČ KRVI: Koristi se kod problema sa varenjem, kostoboljom, krvarenjem zuba,...

NARODNI ČISTAČ KRVI: Koristi se kod problema sa varenjem, kostoboljom, krvarenjem zuba, bolesti zubnog mesa…

129
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Koristi se kod problema sa varenjem, kostoboljom, krvarenjem zuba, bolesti zubnog mesa…

(Juglans regia) ili orah se koristi na mnogo načina, najčešće kao dodatak tortama i kolačima, salatama, tijestu, ali i za pripremu raznih melema. Međutim, malo se zna o zdravstvenim dobrobitima mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova, koji pomažu kod nekih bolesti.

Karlo Veliki je izdao naređenje da se obavezno gaji zdravo bilje, a orah je dobio posebno mjesto zbog svoje široke primjene. Osim u medicini, koristio se u finom stolarstvu, za bojenje pamuka, vune, u umjetničkom zanatstvu, za rezbarenje namještaja.

U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i kod plućnih bolesti, katara crijeva, jačanja mišića i vida. U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem.

Jezgro sadrži 65 odsto ulja, bjelančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, željezo. Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik.

Čaj od orahovog lišća:

Posebno je djelotvoran čaj od orahovog lišća, koji uz dodatak meda jača i čisti organizam te poboljšava zdravstveno stanje. Koristi se za probleme sa varenjem, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i protiv bijelog pranja.

List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog ukusa. Uglavnom se sakuplja u junu i julu po lijepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrijebi dok je svježe i zeleno, jer sadrži neraspadnute zdrave sastojke.

List se osuši tako da treba ostati zelene boje. Priprema se kao i svaki čaj. Jedna kašika smrvljenog osušenog lišća za pripremu jedne šolje čaja.

Protiv bolova:

Pomiješajte litar nerafinisanog maslinovog ulja sa 10 supenih kašika isitnjenog orahovog lista. Smjesu ostavite mjesec dana na toplom mjestu, uz svakodnevno mućkanje više puta, nakon toga time masirajte bolna mjesta.

Sa medom:

U kombinaciji sa medom, orah je izuzetan prirodni dar jer organizmu obezbjeđuje sve neophodne vitamine, minerale, bjelančevine, masti, ugljene hidrate. Naročito je efikasan kod iscrpljenosti i malokrvnosti.

Sprema se tako što se 500g livadskog meda pomiješa sa 500g mljevenih oraha i jednim limunom. Ovako spremljen se uzima na svaka tri do četiri sata po jedna kašičica, do oporavka.