Home Zdravlje ZAŠTO SU NAJZDRAVIJE NA SVIJETU: Svako jutro pojedite jednu smokvu na prazan...

ZAŠTO SU NAJZDRAVIJE NA SVIJETU: Svako jutro pojedite jednu smokvu na prazan želudac…

142
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Svako jutro pojedite jednu smokvu na prazan želudac…

Smokve sa razlogom zovu rajsko voće Mediterana. Njeni zdravi delovi su plod, mlečni sok, list i kora drveta.

Suva verzija smokve smatra se superhranom koja nam je dostupna tokom cele godine, ali teško može da nadmaši sočne plodove koji se na našim prostorima uzgajaju već hiljadama godina.

Sirove smokve sadrže do 80 odsto vode, a s obzirom na to da u nutricionističkom smislu smokva stimulira energiju, najbolje ju je jesti ujutru na prazan želudac.

Pogledajte nekoliko razloga zašto da konzumirate svježe smokve:

Pomažu kod mršavljenja:

Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dulju sitost, te tako pomažu kod mršavljenja. Valja spomenuti i da se u 100 grama svježe smokve nalazi tek 74 kalorije. Takođe, dovoljno je da ih jedete svježe tokom godine kada zriju.

Ključ su dobrog raspoloženja:

Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju, osiguravaju elasticitet kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospješivanje rada mozga, te poboljšavanje sveukupnog raspoloženja. Takođe, dovoljno je da ih jedete svježe tokom godine kada zriju.

Pomažu kod bradavica:

U narodnoj medicini smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput kurjih očiju i bradavica.

Dovoljno je polovicu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti tako preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti kurje oko ili bradavicu. U težim slučajevima ponovite postupak i do 5 puta.