Home Zdravlje RAKIJA OD ŽALFIJE: Recept koji bi obavezno trebali zapisati…

RAKIJA OD ŽALFIJE: Recept koji bi obavezno trebali zapisati…

268
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Recept koji bi obavezno trebali zapisati…

Sa hladnijim danima uvijek dolaze i sezone gripa, prehlada, viroza i raznih upala.

Zato sa vama dijelimo par recepata naših baka kojima su stoljećima tjerale bolesti iz kuće. Naime, jedna od namirnica koju često koristimo pri kuhanju dugo je vremena i melem za niz bolesti.

U pitanju je žalfija:

Žalfija je posebno dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima. Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crijevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.

Sa druge strane, naučno je dokazano da cimet može da očisti organizam od većine bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv Ešerihije koli.

Zato isprobajte i vi neki od ovih recepata:

Žalfija i cimet protiv infekcija disajnih puteva:

Rastopite dvije kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mlijeka, kao kada pravite prepečeno mlijeko. Kad prokuha, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite i pijte tri puta u toku dana.

Kako se pravi rakija od žalfije:

Oko 250g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri nedelje, procedite i pomješajte sa 1,5kg neutralnog meda od bagrema. Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vrijeme, svakog dana pijte po malo.

Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti:

U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mjesec dana. Procijedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Ovo nije recept za trudnice i djecu, ali za odrasle je veoma kvalitetan!