Home Zdravlje REDOVNO PIJTE JABUKOVO SIRĆE: Nakon završenog tretmana desiće se neočekivana stvar…

REDOVNO PIJTE JABUKOVO SIRĆE: Nakon završenog tretmana desiće se neočekivana stvar…

175
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Nakon završenog tretmana desiće se neočekivana stvar…

Kada govorimo o dodacima ishrani i zdravim eliksirima, prvo mjesto već decenijama na tom polju drži čudesno jabukovo sirće.

Ono, kažu vatrene pristalice, pomaže kod upalnih procesa, pomaže u mršavljenju kao i kod artritisa pa do grčeva u nogama. Zato je, novinarka jednog poznatog portala, odlučila da vidi koliko je zapravo blagotvorno jabukovo sirće. Plan je bio da 30 dana redovno svakog jutra pije ovaj eliksir, a evo kako je sve prošlo.

PRVA SEDMICA:

Svakog jutra pila sam po jednu kafenu kašičicu sirćeta. Prvog jutra, već poslije par sati, primijetila sam da nemam uobičajenu jutarnju potrebu za šećerom. Uzmite u obzir da je uobičajeni doručak za mene čokolada. Do kraja nedjelje, moja potreba za šećerom je skroz eliminisana. Čak i kada bih zagrizla jabuku bila bi mi odvratno slatka. Ne bih mogla da je pojedem cijelu. Bila sam zbunjena ovim otkrićem, pa sam pitala nutricionistu šta se to dešava.

– Kiselina iz sirćeta smanjuje šećer u krvi i pomaže da duže osjećate sitost – ukratko mi je objasnila. Dakle, onaj mit da sirće pomaže u mršavljenju zapravo je istina.

DRUGA SEDMICA:

U drugoj sedmici sve je bilo kao i u prvoj. Potreba za šećerom se nije javila a ostalo je bilo manje-više isto kao i prije eksperimenta.

TREĆA SEDMICA:

Negdje oko četvrtka, želudac je konačno počeo da mi posustaje pred tolikim količinama kiseline. Osjećala sam nevjerovatnu gorušicu i želju za povraćanjem. Imala sam i grčeve i bolove u stomaku. Moja sestra, jedna od vatrenih pristalica jabukovog sirćeta, kune mi se da njoj ono pomaže u varenju. Međutim, meni odmaže. I nutricionista kaže da je to ne čudi.

– Jedna od nuspojava konzumacije jabukovog sirćeta je pogoršanje stanja ukoliko imate čireve na želucu, kao i žgaravica – rekla mi je.

ČETVRTA SEDMICA:

Zvanično mi je muka od sirćeta. Svakog jutra silim se da ga popijem. Kako se sedmica bliži kraju, primijećujem da nema nekih fantastičnih promjena u mom zdravlju. Kako sam i prije eksperimenta imala normalnu težinu i nisam imala ni visok pritisak ni holesterol, pitala sam nutricionistu da li bi uopšte trebalo da uvrstim pijenje sirćeta u jutarnje navike.

– Ne. I inače, istraživanje je pokazalo da se krvni pritisak i holesterol smanjuju kada na bilo koji način smršate ili uvedete zdrave promjene u ishranu. Sirće tu nije nikakav magičan sastojak – kaže mi ona, dodajući da će biti dosta da sirće redovno dodajem u salate.

Međutim, jedna stvar mi se dopala kod ovog redovnog pijenja sirćeta – činjenica da sam sasvim zaboravila na šećer. Zato sam riješila da zadržim ovu jutarnju naviku, makar na par mjeseci.