Home Zdravlje MELEM ZA PROŠIRENE VENE: Bolesne vene mazati svako veče ali bez masiranja…

MELEM ZA PROŠIRENE VENE: Bolesne vene mazati svako veče ali bez masiranja…

174
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Bolesne vene mazati svako veče ali bez masiranja…

Neven je biljka koja vodi porijeklo iz Indije. Najviše magijskih obreda širom svijeta rađeno je upravo ovom biljkom. Biljka izuzetne ljepote, jednostavnosti i fascinantne narandžaste boje.

Otkriveno je da ova biljka može pomoći kod pročišćavanja krvnih sudova, relaksira ih i povećava lumen te pomaže i kod holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom, glogom ili resnikom.

Novija istraživanja su pokazala da neven pomaže kod krvnog pritiska i djeluje blago sedativno jer relaksira krvne sudove i povećava lumen, pa se preporučuje i kod angine pektoris.

Napravite ulje od nevena i to na ovaj način:

Uberite 50 cvjetova nevena, dobro ih operite i osušite od vode, potopite ih u veću teglu i nalijte 1l maslinovog ulja. Teglu zatvorite i ostavite 4 do 5 nedjelja na suncu.

Nakon toga ulje možete da procijedite ali i ne morate. Koristite ga kako biste zaliječili opekotine, ublažili proširene vene, oporavili kožu od sunčevih zraka.

Možete da napravite i melem protiv proširenih vena:

Zagrijte pola kilograma svinjske masti na tihoj vatri. Kada se potpuno istopi, dodati dvije šake svježih cvjetova nevena i šaku isušenih zelenih, bodljikavih ljuski od divljeg kestena.

Pustiti da zapjeni, skinuti sa šporeta i miješati 5 minuta. Poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu 24 sata. Nakon toga polako zagrijavati uz stalno miješanje dok se potpuno ne istopi.

Procijediti kroz sterilnu gazu i sipati u čistu i suhu teglicu. Čuvati na tamnom i suhom mjestu. Vene mazati melemom svako veče, bez masiranja odozdo na gore. Piti čaj za čišćenje organizma.