Home Zdravlje TINKTURA KOJA IMA ČUDESNU SNAGU: Samo pomiješajte gavez sa malo domaće rakije…

TINKTURA KOJA IMA ČUDESNU SNAGU: Samo pomiješajte gavez sa malo domaće rakije…

759
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Samo pomiješajte gavez sa malo domaće rakije…

Pomoći će vam kod različitih problema, od naborane i ostarjele kože do preloma kostiju. Od davnina pa do danas, mnogi ljudi su posvjedočili o ljekovitoj moći ove biljke.

“Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilama gavezovog korijena”, kaže stara izreka, koja aludira na to da je ljekovita moć gaveza neograničena i da pomaže kod svake boljke.

Latinsko ime gaveza je Symphytum officinale, a u narodu je poznat i kao crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, korijen za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volov jezik.

Ova biljka ima vrlo dugačku i šaroliku istoriju upotrebe. Zbog njegove ljekovitosti, u narodu se vjerovalo da potiče iz rajskog vrta.

Slavni ljekar Paracelzus rekao je:

“Zbog čega dodajete sirće korjenu gaveza ili kojekakve druge kobne dodatke, kada ga je Bog stvorio da samostalno liječi čak i lomove kostiju?” Stručnjaci u oblasti alternativne medicine kažu da ovaj korjen pomaže kod različitih lakših bolesti.

Za sve vrste povreda, uboda, modrica, rana, kao i zgrušavanje krvi, pomaže tinktura napravljena od korjena gaveza.

Gavez sadrži hormon auksin, koji sa lakoćom stvara novo tkivo, pa stoga rana brzo zaraste, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva.

Gavez je nezamenjiv kod upale tetiva, artritisa (upala zglobova), distorzije (iščašenje, uganuće), kontuzija (naboj, nagnječenje), hematoma (krvni podlivi), tromboflebitisa (upale vena) i drugog.

Tinktura od gaveza zauzima počasno mjesto i u kozmetici lica i ruku. Odlika ove tinkture je da obnavlja i preporađa opuštenu i naboranu kožu, naročito bore oko očiju. Nakon duže upotrebe tinkture koža lica i ruku se sasvim regeneriše.

Za spoljašnju upotrebu protiv gihta nema boljeg lijeka od tinkture gaveza, koja se kod teškog gihta lagano utrljava.

Izvrsno se pokazala i u liječenju upale nerava – gdje god su na tijelu bolna mjesta osetljiva na pritisak, to se odražava na periferne nerve.

“Tinktura od gaveza krije u sebi čudesnu snagu. Bolesnicima koje su bezuspješno godinama liječili svim mogućim sredstvima bolesne zglobove i reumu, tinktura od gaveza brzo će pomoći”, tvrdi Maria Treben u knjizi Biljke iz Božje apoteke.

Recept za tinkturu od gaveza:

Staviti 100g korijena gaveza u 700ml jake rakije ili alkohola u plastičnu flašu i položiti vodoravno da “odleži” na tamnom mjestu 14 dana.

Promućkati svaki treći dan. Nakon 14 dana procijediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši na hladnom mjestu.

Ovom tinkturom mazati oboljelo mjesto 3 puta dnevno. Homeopate tvrde da ne postoji osoba kojoj nije ova tinktura pomogla!

Napomena:

Čisti alkohol umjesto rakije daje tinkturu bez mirisa, dok gavez sa rakijom vrlo neprijatno miriše. Imajte u vidu i da je ova tinktura veoma ljepljiva. Tinktura je isključivo za spoljašnju upotrebu.