Home Zdravlje BANANA DIJETA: Može da skine i do pet kilograma za sedmicu dana…

BANANA DIJETA: Može da skine i do pet kilograma za sedmicu dana…

574
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Može da skine i do pet kilograma za sedmicu dana…

Jutarnja banana dijeta obećava skidanje 1 do 5 kilograma za nedelju dana, bez nekog posebnog odricanja i ulaganja. Upravo je zbog toga postala veoma popularna nakon što ju je predstavio Japanac Hitoshi Watanabe u istoimenoj knjizi „Jutarnja banana dijeta”.

Zvuči jednostavno: ujutro za doručak smete pojesti samo banane i piti vodu sobne temperature, dok tokom ostatka dana možete jesti bilo koju hranu.

Da li sve baš tako jednostavno:

Watanabe je nakon brojnih propalih pokušaja da smrša, odlučio je da u knjizi objedini svoja iskustva iz prethodnih dijeta i naučne činjenice koje je njegova supruga Sumiko, farmaceutkinja po struci, stekla tokom istraživanja preventivne medicine.

Stvorili su metodu mršavljenja koju su nazvali jutarnja banana dijeta i odmah su oduševili sve koji mrze da vežbaju. Naime, debljim osobama uvek se savetuje da izgore unete kalorije vežbanjem, a Watanabe ih je oslobodio te mučne jutarnje obaveze i pružio im je jednostavno rešenje: treba pojesti samo sirove banane uz čašu vode čim ustanu i ne treba jesti ništa do ručka. Jednostavno banane sadrže resistentni skrob, koji aktivno podstiče gubitak težine.

Naime, nije svaka vrsta skroba jednaka. Skrob se deli na svarljivi i rezistentni skrob. Rezistentni skrob se ne razgrađuje u tankom crevu, nego prolazi u debelo crevo gde dolazi do fermentacije. Resistentni skrob doprinosi proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje su hrana za ćelije creva doprinoseći zdravlju gastrointestinalnog sastava.

Koliko banana trebate konzumirati za doručak:

Pravila nema, osim da pojedete količinu do osećaja sitosti. Japanci imaju i pravilo 80/20, jer smatraju da se čovjek nikad ne treba prejesti, odnosno potpuno zatrpati želudac hranom.

„Osam delova punog želuca održavaju čoveka, dva dela održavaju doktore.“ Zato mnogi pojedu samo 80% onog što je servirano, dok 20% vrate.

Najbolje je da ujutro na prazan želudac popijete čašu mlake vode kako biste pokrenuli metabolizam. Sačekajte pola sata pa pojedite jednu bananu. Ako ste nakon 20 minuta i dalje gladni, pojedite još jednu bananu. Posebno je bitno da se banane jedu isključivo u sirovom obliku.

U knjizi je navedeno kako osobe ne bi smele konzumirati mleko i alkohol za vreme trajanja dijete, kako bi poslednji obrok trebao biti do 20 sati, kako je odlazak na spavanje do ponoći obavezan jer je već ranije dokazana veza između gojaznosti i kasnog odlaska u krevet.

Za ručak i večeru pojedite obrok po izboru, a ako vas uhvati glad između obroka, pojedite neko voće.

Zašto praktikovati banana dijetu:

– Dijeta je uopšteno zdrava.

– Banane sadrže vlakna, kalijum i dobar su izvor energije.

– Banane su jeftine tako da nemate potrebe za kupovinom skupih preparata.

– Redovan doručak poboljšava metabolizam i sprečava prejedanje kasnije tokom dana.

– Ako ne pijete kafu za doručak, stabilizovaćete visinu glukoze u krvi i samim tim i apetit.

– Čaša vode sobne temperature ujutro budi metabolizam.

– Izbegavanjem obroka posle 20h smanjuje se želja za noćnim grickanjem i dodatnim debljanjem.

– Ograničava unos alkohola.

– Banana dijeta je i odlična dijeta protiv celulita.