Home Zdravlje LIMUN I BIJELI LUK: Kombinacija koja će pomoći u prevenciji začepljenja krvnih...

LIMUN I BIJELI LUK: Kombinacija koja će pomoći u prevenciji začepljenja krvnih sudova…

734
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Kombinacija koja će pomoći u prevenciji začepljenja krvnih sudova…

Limun i bijeli luk, da li ste ih kad jeli zajedno? Vjerujemo da niste, a trebali biste. Dobri su razlozi zašto. Naime, znate da i limun i bijeli luk nose mnoge zdravstvene prednosti.

Bijeli luk ima antibakterijska, antigljivična i antiupalna svojstva. Osim toga, limun je bogat vitamnom C koji ima antioksidansno dejstvo i antiupalno.

Još ćemo vam napomenuti da je vitamin C termolabilan i zato ga nikad ne stavljajte u vruć napitak ili hranu. Sačekajte da se ohladi, pa onda.

Da se vratimo temi, bijeli luk i limun u kombinaciji su još moćniji. Osim toga, neugodan miris bijelog luka se ama baš nikako neće osjetiti, ako u njega stavite limun.

Osim toga, ova kombinacija će pomoći u prevenciji začepljenja krvnih sudova a samim tim srčanog udara. Naravno, potrebno je da se i pored toga zdravo hranite.

Evo na koji način je možete pripremiti:

Uzmite 4 glavice bijelog luka i 5 limuna. Luk očistite, isceckajte, a limun operite i ustitnite.

U blender stavite luk i limun, s tim da 3 limuna budu sa korom, a 2 oguljena. Zatim dodajte 2 čaše vode. Izblendajte i stavite u teglu.

Konzumirajte 1 kašiku prije obroka, 2 puta dnevno.

Raspitajte se koliko puta godišnje je preporučljivo koristiti, s tim da ne trebate koristiti tokom cijele godine, već sa pauzama.