Home Zdravlje MED I SOK OD ČUVARKUĆE: Kada vidite koliko su zdravi što prije...

MED I SOK OD ČUVARKUĆE: Kada vidite koliko su zdravi što prije ćete ih napraviti…

2688
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Kada vidite koliko su zdravi što prije ćete ih napraviti…

Otpornost čuvarkuće najbolje opisuje njeno latinsko ime Sempervivum, što u prevodu znači “uvek živa”. Čuvarkuća raste od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluostrva, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza. Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego ljekovita biljka. Neki od nas možda je se sjećaju i kao biljku s kojom su vam u djetinjstvu liječili bolove u uhu.

Sastav i ljekovito djelovanje čuvarkuće:

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Moderna su istraživanja potvrdila da posjeduje vrlo vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate.

U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Najbolji je prirodni pripravak za uhobolju:

Čuvarkuća je stari narodni pripravak za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak skrućene smole u uhu i može da smanji bol.

Mnogi su se uverili da deluje, a čak je i neki pedijatri preporučuju za djecu. Da bi se njome liječili dovoljno je istisnuti 2 do 3ml soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van iz uha.

Izvanredna je biljka za kožne bolesti i rane:

Čuvarkuća ima slično djelovanje aloe veri, koja je poznata kao preventiva kod različitih kožnih tegoba. Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih darova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Problematično mjesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.

Sok čuvarkuće:

Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se uspešno bore protiv bakterija. Pomaže i kod nervnih smetnji, strahova i padavice, te protiv crijevnih parazita.

Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uva i grla. Pijte tri kašike soka na dan ili pojedite nekoliko listova ove biljke.

Sok od čuvarkuće dobijate jako jednostavno, tako što sameljete listove biljke u blenderu (što sitnije), a zatim isti procijedite kroz gazu. Dok blendate ovu biljku, možete dodati i mali vode zbog gustine mase u blenderu.

Čuvarkuća u medu:

Ova smjesa djeluje detoksikacijski te se preporučuje nakon neumjerenosti u jelu i piću. Pomiješana sa vrućom vodom, smjesa čuvarkuće i meda može pomoći i kod temperature.

Sameljite 750g listova čuvarkuće i pomiješajte ih sa kilogramom meda. Uzimajte jednu kašiku ujutro na prazan želudac i tokom dana jednu do dvije kašičice.

Čaj od čuvarkuće:

Čaj od čuvarkuće izvrstan je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, proliva i čireva. Kuhajte 10g svježe ili 12g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250ml vode. Procedite i pustite da se ohladi. Ujutro natašte popije čašicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašičicu čaja.

Uzgoj čuvarkuće:

Čuvarkuću je lako uzgojiti iz njenih podanaka. To je vrlo otporna biljka koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom. Dostupna je u različitim bojama, a naraste do dvadesetak centimetara. Gdje god da je posadite nećete pogriješiti. Imaćete lijep ukras, a uz to i lijek nadohvat ruke.

Zanimljivo je da čuvarkuća djeluje i nakon zamrzavanja. To je logična posljedica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima. Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati čuvarkuću.