Home Zdravlje KOD OTEKLIH RUKU I NOGU: Koristi se za izbacivanje viška vode iz...

KOD OTEKLIH RUKU I NOGU: Koristi se za izbacivanje viška vode iz tijela…

256
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Koristi se za izbacivanje viška vode iz tijela…

Edem ili oteklina, je pojava zadražavanja veće količine tečnosti u organizmu. Najčešće se javlja u dva oblika: kao generalizovani oblik, koji podrazumijeva zadržavanje tečnosti i stvaranje oteklina po cijelom tijelu i drugi, lokalizovani: koji se javlja u formi edema, najčešće na rukama i nogama.

Uzroci zadržavanja tečnosti:

Smatra se da visoke spoljašnje temperature mogu “usporiti“ organizam i time uticati na zadržavanje vode u tijelu. Pojava zadržavanja tečnosti je prisutna najčešće kod žena, tokom predmenstrualnog perioda, gdje je uzrok povezan sa disbalansom hormona. Zbog uticaja hormona, ovaj problem se javlja i tokom trudnoće a nestaje nakon porođaja.

Uzimanje oralnih kontraceptivnih pilula, kod žena, koje sadrže estrogen, može uzrokovati pojavu oteklih nogu, ruku, stomaka, nekad i osećaj “nadutosti cijelog tijela“. U klimakteričnom periodu kod žena, usljed smanjenja lučenja progesterona, dolazi do zadržavanja tečnosti i osjećaja nadutosti. Ishrana sa smanjenim unosom vitamina B1, kao i proteina, može biti preduslov za pojavu edema. Osobe koje pate od hroničnih venskih insuficijencija, ili proširenih vena na nogama, uglavnom imaju sve simptome zadržavanja tečnosti.

Organska stanja kao preduslov za nastanak edema:

Simptom zadržavanja tečnosti u organizmu, može biti pratilac ozbiljnih stanja kao što su, bolesti bubrega (nefrotski sindrom, zapaljenja bubrega, lupus), gdje se edemi karakteristično lokalizuju na nogama. Zatim tu su srčana insuficijencija (slabost srca ), hipertenzija, koja utiče na povećane krvnog pritiska i posljedično na povećanje ukupne tečnosti u organizmu. Otoci usljed bolesti srca se lokalizuju na nogama i u plućima.

Simptomi zadržavanja tečnosti:

Najčešći spolja vidljivi znaci zadržavanja tečnosti su u formi oticanja pogođenih dijelova tijela, najčešće ruke, noge, zglobovi, dnevno povećanje težine, koje nije posljedica gojaznosti, već samo posljedica zadržavanja tečnosti u organizmu. Takve osobe mogu se osjećati naduto, nabubreno i brojka na vagi će uvijek pokazati veću cifru. Promjene na koži se mogu javiti u formi lokalizovnih edema, koji na pritisak se uvuku za nekoliko sekundi, što inače nije osobina kože u normalnim uslovima.

Prirodni načini koji bi mogli pomoći:

Kratki savjeti za sprječavanje zadržavanja vode u organizmu:

Usljed blagog, periodičnog zadržavanja tečnosti u organizmu, mogu se primjeniti neke jednostavne metode, bazirane na promjenama u ishrani i povećanju fizičke aktivnosti:

Smanjite unos soli – izbjegavajte prekomjeran unos soli putem hrane, slanih grickalica, kikirikija, prerađene hrane, konzervirane hrane, suvomesnatih proizvoda. To su sve namirnice koje sadrže previše soli, koja u organizmu vezuje vodu.

Vitamin B1 i B6 – vitamini B kompleksa, koji se mogu uneti ishranom crvenim mesom i integralnim pirinčem. Oni su važni jer sprečavaju zadržavanje tečnosti.

Kalcijum, vitamin D, pantontenska kiselina – nalaze se u mlječnim proizvodima, siru, ribi, voću.

Magnezijum – izuzetno važan za žene, tokom PMS-a

Pijte puno vode – iako zvuči kao paradoks, voda u većim količinama, hidrira tijelo i dobra je za rad bubrega.

Smanjite unos gaziranih pića, alkohola, kafe – sadrže materije, tipa kofein koji vezuje vodu za sebe i time je zadržava. Kafa je odgovorna za nastanak celulita kod žena.

Redovno vježbajte – radite vježbe istezanja, podignite noge u ležećem položaju. Kao pomagalo, naročito kod osoba sa proširenim venama, dobro je koristiti elastične čarape, koje stežu i time sprečavaju zadržavanje vode u nogama.

Jogurt – je izvor animalnih proteina. Sadrži dosta kalcijuma. Poželjan kod osoba koje pate od hipoproteinemije. Ali, nije poželjan kod osoba na dijalizi, baš zbog prisustva proteina.

Ljekovite biljke – saveznik u borbi protiv viška tečnosti u organizmu:

Maslačak:

Maslačak je biljka koja sadrži dosta kalijuma, pa time neutrališe povećan nivo natrijuma u organizmu, koji je odgovoran za povećanje krvnog pritiska. Sadrži magnezijum, mineral vrlo bitan kod žena, što je dobro kod predmenstrualnog nadimanja.

Čaj od maslačka:

Čaj se priprema tako što se jedna kašičica sušenog korijena, lista i cvijeta maslačka, prelije sa šoljom tople vode. Ostavi se da odstoji 10 minuta. Nakon toga procijediti i piti čaj tri puta dnevno. Čaj ima izuzetno diuretičko dejstvo, pa može se korisititi i za proljećno čišćenje organizma. Zbog materija koje sadrži, može ometati dejstvo određenih lijekova.

Peršun:

Sa svojim zelenim listovima, peršun spada u jake prirodne diuretike.
Čaj od peršuna Uzeti dvije kašičice sušenog lista peršuna, preliti sa šoljom ključale vode. Neka odstoji 10 minuta. Procijediti čaj, I piti ga tri puta dnevno.

Svjež sok od peršuna:

Peršun se može izmiksati u blenderu i iscijediti sok, koji pomješan sa cijeđenim sokom od limuna, daje pravo jutarnje osvježenje za organizam.

Sok od limuna:

Stavite dvije kašike cijeđenog soka od limuna u čašu tople vode. Možete zasladiti sa medom. Uzimati ovaj sok svaki dan, ujutru i vidjećete rezultat. Nećete se osjećati “naduto“.

Morač (Komorač):

Sjeme komorača je dobar diuretik jer povećava izlučivanje natrijuma i vode iz organizma, putem bubrega. Isto tako, dobar je i kao čistač organizma od toksina.

Čaj od komorača:

U šolju tople vode, staviti jednu kašičicu sjemena komorača ( može se kupiti u zdravoj hrani ). Neka odstoji 10 minuta, i procijediti čaj. Piti ga tri puta dnevno, dok se ne vidi rezultat.

Kopriva:

Kraljica među biljkama, pokazala je i svoj jak diuretički efekat na organizam. Spečava zadržavanje vode, pomaže izlučivanju viška vode iz organizma.

Čaj od koprive:

Preliti suvu koprivu sa šoljom tople vode. Neka odstoji 10 minuta. Procijediti čaj i piti ga tri puta dnevno, može i na duže vrijeme.

Bijeli luk:

Bijeli luk se dosta koristi u domaćoj kuhinji i ishrani. Ima vrlo poznata ljekovita svojstva, a među kojima i da je dobar diuretik.

Pasta od bijelog luka:

Uzeti par čena bijelog luka, isjeckati sitno, malo pritisnuti, da pusti sok. To korisitit kao namaz na hljeb, ili dodatak čorbama, jelima, varivima.

Kukuruzna svila:

Kukurzna svila je od davnina poznata i primjenjivanja kod nemogućnosti mokrenja, kod bolesti bubrega, infekcija urinarnog trakta.Samim tim, ona ima i diuretičko svojstvo. Sprečava zadržavanje vode u organizmu, samim tim i pojavu nastanka gihta i artritisa.

Čaj od kukuruzne svile:

Uzeti 2 kašike sušene kukuruzne svile ili 1/4 šolje sveže, preliti sa šoljom ključale vode. Pustiti da odstoji 5 minuta. Procijediti i piti blago zaslađeno dva puta dnevno. Zbog prisustva određenih materija, treba je oprezno primjenjivati kod osoba sa kardiovaskularnim problemima. Kukuruzna svila ima svojstvo da razređuje krv.

Crni ili crveni luk:

Crni luk se pokazao kao dobar za povećanje diureze (mokrenja). U tu svrhu sprema se čaj.

Čaj od crnog ili crvenog luka:

Uzeti 2 glavice crnog luka, manje, 2 veze peršuna svježeg, 2 veze svježeg celera. Ovu mješavinu kuvati lagano u 1 l vode, sa 8 supenih kašika meda. Piti po šoljicu 4 puta dnevno.

Ječam:

Ječam se pokazao kao dobar diuretik, i uglavnom se koristi kao napitak u nekim evropkim zemljama. Bezbijedan je za trudnice, koje pate od otoka nastalim tokom trudnoće, zbog disabalansa hormona.

Sok od ječma:

Uzeti 3 kašike ječma, preliti ga šoljom vode. Ostaviti da prenoći. Procijediti i ujutru popiti vodu od ječma. Isto ponoviti uveče, potapanje ječma. A, ujutru porocijediti i piti po 2 čaše dnevno.

Jabukovo sirće:

Jabukovo sirće je bogato kalijumom i pomaže kod otklanjanja grčeva u nogama, kod slabe cirkulacije, sprječava zadržavanje vode.Jabukovo sirće se može piti ujutru, rastvoreno u čaši vode, zaslađeno medom. Mogu se praviti i tople kupke za noge, u koje je dodato jabukovo sirće. Kupka opušta a takođe otklanja otok nogu.