Home Zdravlje MELEM ZA BOLNE ZGLOBOVE: Domaća mast protiv bolnih i upaljenih zglobova…

MELEM ZA BOLNE ZGLOBOVE: Domaća mast protiv bolnih i upaljenih zglobova…

312
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Domaća mast protiv bolnih i upaljenih zglobova…

Sigurno ste mnogo puta čuli kako je bavljenje sportom dobro za vaše zdravlje. Zapravo je svo vrijeme koje provedete na nogama dobro za vas. Dakako da postoji i loša strana toga, a to je trošenje koljena i ostalih kostiju, posebice kod ljudi koji imaju višak kila.

Koji su uzroci bolnog koljena:

Samo pet kilograma previše čini 20 puta veću težinu za vaše koljeno. Skladno tome, što je veća težina tijela, više se troši i koljeno postaje bolno. Prosječan čovjek dnevno napravi preko 10 tisuća koraka.

Kada pogledate koliko dnevno opterećujete koljena, koja su jako ranjiva, nije nimalo čudno kada se javlja bol. Koljeno je zglob koji se najviše upotrebljava. Svima nama su poznati bolni osjećaji u zglobovima. Obično bol osjećamo u koljenima, ramenima, laktovima. Osjećamo se slomljeno. Poslije četrdesete vjerujemo da je to propratna pojava starenja.

A šta ako se bolovi pojavljuju u 25-30 godina? I to je starost? Naravno, razloga može biti više – traume, preopterećenja, lomovi, artritis, reuma, ali sada nećemo raspravljati o tome, nego kako da pomognemo kod bolova u zglobovima. Ovo je recept ruske prirodne medicine koji bi trebao pomoći kod pomenutih tegoba. Po komentarima čitatelja koji su nam pisali, recept je dobar i djelotvoran.

Domaća mast za bolne zglobove:

Recept:

– med

– senf (najbolje je ljuti)

– so

– soda

– svinjska mast

Priprema:

Od svega po 1 supena kašika. Sve temeljno promješajte do homogene smjese. Stavite u praznu kutiju od kreme ili u neku drugu ambalažu. To će biti vaša domaća mast.

Primjena:

Bolno mjesto dobro namazati ovom mašću i napraviti oblog, odnosno staviti najlonsku kesu i zavezati toplim, najbolje vunenim šalom. Tako držati 1,5-2 sata. Proceduru je najbolje raditi pred spavanje, da bi nakon uklanjanja obloga bolni zglob ostao u mirnom stanju. Ujutru isprati. Ne ograničavajte se jednim tretmanom, ponovite ga 4-5 dana uzastopno. Efekat ovog melema bi svakako trebali osjetiti i ponavljajte ga po vašoj potrebi. Masti biće dovoljno za nekoliko dana. Čuvajte je u frižideru.

Nećete vjerovati kakve sve dobrobiti ima senf. Ovaj ukusan začin se pravi od lijekovite biljke slačice ili gorušice. Pored toga što se koristi u medicini protiv bolnih zglobova, možete ga koristiti i u druge svrhe. Kada se opečete, nanesite deblji sloj i pomoći će. Ako vas zaboli glava, namažite ga na čelo i slepoočnice. Kada se prehladite i grebe vas grlo ili ste promukli, progutajte kašičicu ovog začina.