Home Zdravlje MELEM ZA ŽENSKE TEGOBE: Svaka žena bi trebala ovu biljku obaveno da...

MELEM ZA ŽENSKE TEGOBE: Svaka žena bi trebala ovu biljku obaveno da koristi…

255
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Svaka žena bi trebala ovu biljku obaveno da koristi…

Virak, vrkuta ili gospin plašt – tri naziva za jednu istu biljku, jedinstvenu po svojoj ljekovitosti, a čudotvornu za mnoge koji su je probali.

Opis biljke:

Vrkuta je zelena trajna biljka visoka 10-40 cm. Listovi su na dugim peteljkama više okrugli ali “krpasto” razdeljeni na 7-11 dijelova sa nazubljenim rubom. Cvijet je žutozelen ili zelen a sastoji se od malenih neuglednih cvjetića.

Stanište:

Vrlo je rasprostranjena biljka, posebno voli veću nadmorsku visinu iako je nalazimo i na kontinetu. Voli vlažnija staništa, često je na rubovima livada u poluhladu, na poljma, travnjacima, šumskim čistinama.

Razmnožavanje, gajenje i njega:

Vrkuta cvjeta od maja do avgusta zavisno od tla, vlage, nadmorske visine. Bere se u doba cvjetanja.

Ljekoviti dio biljke:

List i stabljika sa cvijetom.

Bolesti kod kojih pomaže:

Može da pomogne kod različitih upalla, čireva, bolne menstruacije, pojačanog sekreta, ublažava simptome klimaksa, jača srčane mišiće, djeluje i kao diuretik i popravlja krvnu sliku. Preporučuje se i trudnicama. Kažu valja utoliti žeđ čajem od vrkute barem jednom dnevno već od trećeg mjeseca trudnoće.

Prija maternici, pa smanjuje mogućnost od pobačaja. Mnoge žene je smatraju svojom zaštitnicom jer važi za univerzalnu biljku protiv svih ženskih bolesti. Preporučuje se i dijabetičarima, a umanjuje bolove i kod gihta i reume. Osim toga, vrkuta se pokazala kao odlična i u oblogama koje se previjaju na posjekotinama, ubodima i svakojakim drugim ranama. Naravno, da biste osjetili svu iscjediteljsku moć ove biljke, morate biti istrajni, koristi se godinu bez prekida.

Ovo prirodno blago, zamislite, raste na najnevjerovatnijim mjestima, kamenitoj i neplodnoj podlozi, a uzgaja se u vrtovima. Inače, ako niste avanturističkog duha, možete je kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Preporučljiva je i kod nemogućnosti začeća tj. neplodnosti, gdje se koristi najčešće u kombinaciji sa macinom travom. Ova biljka može pomoći i kod lučenja ženskih hormona i dovodi u red menstrualne cikluse. Može pomoći i kod policističnih jajnika. Čaj od vrkute se može piti i u toku menopauze, jer pomaže hormonima i ublažava simptome menopauze.

Prema nekim istraživanjima biljka jednim dijelom može pomći kod bolnih dojki, nekih virusa, zatim i bakterija kao što je stafilokok. Korisna je i za spoljnu upotrebu tj. zapiranje u slučaju bakterija, gljivica i upala. U slučaju krvarenja van vremena kada je menstruacija preporučuje se zapiranje jačim čajem od virka. Virak djeluje i protiv dijareje sam ili u mješavini sa drugim čajevima. Podugačak je spisak korisnih efekata vrkute. Treba još naglasiti da je ovaj čaj preporučljiv i kao čaj za mršavljenje.

Upotreba u toku trudnoće i posle porođaja:

Može da se koristi i u toku trudnoće posle 3 mjeseca. Jača matericu i štiti trudnice od spontanog pobačaja. I nakon porođaja se preporučuje čaj od vrkute, jer se porodilja brže oporavlja, a jačaju joj mišići i zateže se stomak.

Priprema čaja od virka:

Jednu kašičicu čaja preliti sa 2dl vrele prokuhane vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta, a potom procijedite čaj. Piti gutljaj po gutljaj. Dovoljno je 2 šolje na dan.