Home Zdravlje LJEKOVITI KVAS OD CVEKLE: Tradicionalna medicina smatra ga najboljim nemedicinskim darom…

LJEKOVITI KVAS OD CVEKLE: Tradicionalna medicina smatra ga najboljim nemedicinskim darom…

252
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Tradicionalna medicina smatra ga najboljim nemedicinskim darom…

Kvas je tradicionalni recept fermentiranog napitka koji je vrlo koristan, a sadrži komponente koje aktiviraju rad jetre, bubrega i crijeva. Dobiva se fermentacijom starog hljeba i cvekle.

Rezultati nekih medicinskih istraživanja pokazuju da konzumiranje kvasa od cvekle čisti jetru i organizam od toksina i drugih “otpada”, otklanja opstipaciju i druge probleme sa crijevima.

Tradicionalna medicina smatra kvas od cvekle najboljim nemedicinskim darom jer je koristan i kod ateroskleroze. Proces pripreme nije težak, dostupan je svakome.

Za pripremu ljekovitog kvasa od cvekle bit će potrebno:

Sastojci:

– staklena tegla od 3 litre (još bolje je glinena posuda, ako imate)

– 700g sirove oguljene cvekle

– 2 kašike brašna ili 2 komada starijeg raženog ili crnog hljeba

– 200g šećera (može i med ili neki po želji zaslađivač)

– 100g grožđica, suhih

Priprema:

Uzeti svježu opranu cveklu, oguliti i isjeći je na kockice ili tanke kriškice i poslagati u čistu teglu. Dodati suhe grožđice, 2 kašike brašna i 200g šećera. Staklenku napuniti hladnom prokuhanom vodom i promiješati (neki stavljaju vodu od kiselog kupusa ili sirutku).

Staklenku pritvoriti plastičnim poklopcem ili još bolje umotati duplom gazom (da vaš kvas “diše”) i ostaviti na toplom mjestu na 6-7 dana da fermentira. Dva puta dnevno miješati sadržaj staklenke i po potrebi skidati pjenu. Nakon 7 dana smjesu dobro procijedite kroz gazu i dobit ćete kvas od cvekle. Bacite ostatak. Okus je blago kiseo, slankast i zemljan, tijelu ugodan, odlično pomaže alkalizaciji krvi.

Primjena:

Piti po 3-4 supene kašike 3 puta dnevno prije obroka. Popijte sav vaš kvas i na tome se završava prva terapija čišćenja jetre. Napravite pauzu od 3 mjeseca i ponovite tretman. Opet pauza 3 mjeseca i tretman ponovite treći put. Nakon godinu dana vaša jetra trebala bi biti potpuno čista! Kvas čuvati u hladnjaku. Moguća je pojava rijetke stolice. Organizam se čisti, zato su prisutne blage popratne reakcije.

Kontraindikacije:

Kvas nije preporučljiv za one koje imaju bolesne bubrege, probleme sa gastrointestinalnim traktom u akutnoj fazi i gihtom. U ovom slučaju nužna je konsultacija liječnika.