Home Zdravlje NENADMAŠIV DAR ZA MNOGE BOLESTI: Jedina od rijetkih biljki u kojoj nema...

NENADMAŠIV DAR ZA MNOGE BOLESTI: Jedina od rijetkih biljki u kojoj nema ničega što ne valja…

390
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jedina od rijetkih biljki u kojoj nema ničega što ne valja…

Majčina dušica je jedna od najčešće korišćenih ljekovitih biljaka. Upotrebljava se “skoro za sve” – od pomoći kod prehlade, do “ubijanja” raznih mikroba. Poštovanje u narodu i široku primjenu u narodnoj medicini, majčina dušica je svojski zaslužila. Ova biljka nema nijedan štetan, toksični sastojak, pa može da se pije bez vremenskog ograničenja, i u neograničenim količinama.

Majčina dušica raste na sunčanim brežuljcima i padinama, po rubovima šuma, a često i na malim livadskim mravinjacima. Samo dvije kašičice majčine dušice zadovoljava čak 20 posto dnevnih potreba organizma za gvožđem, a odličan je izvor i mangana, minerala koji poboljšava funkcionisanje mozga, održava zdravlje kostiju i kože, i potpomaže formiranje hrskavice.

Potrebno joj je mnogo toplote i sunca, zbog čega se dobro drži na kamenitim površinama, kao i na planinskim pašnjacima kod kojih se iz zemlje oslobađa mnogo toplote. Bere se preko cijelog ljeta, po mirnom, toplom i sunčanom vremenu – od 10 sati prije podne do popodnevnih sati, jer je u to vrijeme najmirisnija. Ne čupa se, već se cijela biljka sječe odgovarajućim makazama. Suši se u tankom sloju, na promajnom i toplom mjestu, zaklonjena od sunca i prašine.

Povremeno je treba lagano prevrtati, da se što ravnomjernije osuši. Čaj od majčine dušice ima antiseptično dejstvo, efikasan je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se sa uspjehom primjenjuje protiv kašlja kod djece. Pošto je veoma ukusan i lijepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspješno djeluje i protiv crijevnih parazita, naročito dječjih glista.

Čajna mješavina:

U jednakim dijelovima pomiješana sa bokvicom, majčina dušica je dokazano dobra protiv oboljenja disajnih puteva – posebno protiv prekomjerne sluzi u bronhijama i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja. Čaj od mješavine bokvice i timijana se pije što topliji, u gutljajima. Priprema se svjež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba da se pije na svakih sat vremena.

Jastuče kao obloga:

Majčina dušica, kamilica i hajdučka trava – ubrane na suncu i osušene, koriste se za punjenje jastučića koji se koriste kao obloge kod različitih bolova (u stomaku, zglobovima…).

Za ispiranje usta:

Ako je vaše dijete malo veće, pa ume da grgolji, ovaj rastvor će da posluži za dezinfekciju usne duplje, a takođe ublažava upalu grla, jača desni i osvježava dah. Pored toga, pomaže čišćenje kože.

Priprema: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tokom noći. Ujutru procijediti i grgoljati ili ispirati bolna mjesta u toku dana. Isti postupak mogu da sprovode i odrasli.

Kupka:

U kadu sa toplom vodom sipati oko 100 grama majčine dušice. Poželjno je da dijete bude u kupki oko pola sata prije spavanja. Mnogim mališanima su ovakve kupke vratile zdrav san. Pokušajte!

Priprema čaja od majčine dušice:

Važno je zapamtiti dva pravila – nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi i uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenom sudu – oni ispare, pa takav čaj nema ljekovita svojstva, zato ga kuhajte poklopljenog. Takođe ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuhali dobar čaj, kašičicu majčine dušice prelijte sa dva decilitra kipuće vode, poklopite i nakon pola sata procijedite. Zasladite medom i dajte djetetu da pije tri do četiri šolje čaja na dan. Biće dobro i za vas ako mu se pridružite!