Home Zdravlje POMOĆ KOD ŽENSKIH TEGOBA: Dvije biljke koje vas mogu spasti gorkih muka…

POMOĆ KOD ŽENSKIH TEGOBA: Dvije biljke koje vas mogu spasti gorkih muka…

300
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Dvije biljke koje vas mogu spasti gorkih muka…

Sve više žena pomoć za ženske boljke traži u narodnoj medicini i ljekovitim biljkama kojim su se liječili naši preci.

Dvije biljke koje se spominju kao najbolji prijatelji žena su vrkuta (macina trava) i stolisnik (kunica) koje obje imaju jako antibakterijsko i protuupalno djelovanje.

Vrkuta je najbolji prirodni regulator ženskih hormona. Uravnotežuje menstrualni ciklus i općenito jača maternicu pa je stoga najbolji saveznik protiv neplodnosti kao i najbolja pomoć nakon teških poroda. Pomaže kod policističnih jajnika, mioma, cista te ublažava simptome menopauze, predmenstrualnog sindroma (PMS-a) te ublažava bolne mjesečnice. Vrkuta se u narodu nazivala i ženski plašt što implicira da je ona najbolja biljka za žensko zdravlje.

Stolisnik, u narodu poznat kao hajdučka travica i kunica, univerzalno je sredstvo za regeneraciju organizma. Narodne predaju kažu da su ga i hajduci uvijek nosili sa sobom. Uz protuupalno djelovanje stolisnik djeluje i kao pročiščivač organizma odnosno potiče izlučivanje štetnih tvari iz tijela pa je stoga poželjan kod čestih upala mokraćnog kanala kod žena. Stolisnik pozitivno utječe i na probavu i cirkulaciju te ublažava menstrualne grčeve i regulira neredovne menstruacije.

Kombinacija ovih dvaju biljaka savšena je za održavanje ženskog intimnog zdravlja. Vrkuta jača ženske reproduktivne organe, a stolisnik potiče izlučivanje štetnih tvari. Ove biljke obično se konzumiraju u obliku čaja, zajedno ili odvojeno. Preporučuje se piti čaj od vrkute ili stolisnika barem par puta mjesečno i uvijek svježe pripremljen. Čajeve možete nabaviti u biljnim apotekama.

Za prevenciju i održavanje zdravlja:

1 kašikicu vrkute i jednu stolisnika preliti s 2dl kipuće vode i pustiti da poklopljeno odstoji 10-ak minuta. Piti kad god se sjetite, a ako liječite bolesti svaki dan po dvije šoljice.

Tokom menstruacije i za ublažavanje menstrualnih bolova:

2 kašikice vrkute preliti sa 2dl kipuće vode i pustiti da odstoji 15 minuta. Popiti 2 do 3 šoljice tokom dana tokom prva dva-tri dana menstruacije. Ako vrkutu pijete sa ciljem dugoročnog jačanja maternice piti po jednu šoljicu čaja svakodnevno.

Za pročišćavanje organizma:

1 kašikicu stolisnika preliti sa 2dl kipuće vode i ostaviti da odstoji 7 minuta. Piti kad god se sjetite ili ako imate određenih smetnji – tokom sedmice svaki dan po dvije šoljice (sa stolisnikom valja biti oprezniji sa količinom).