Home Zdravlje NAJSTARIJA I NAJLJEKOVITIJA BILJKA: Božiji dar prirode koji može pomoći kod akni,...

NAJSTARIJA I NAJLJEKOVITIJA BILJKA: Božiji dar prirode koji može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa, kožnog osipa…

231
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Božiji dar prirode koji može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa, kožnog osipa…

Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe. Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Najznačajnije su crna i crvena bazga. Kod nas se najčešće koristi crna bazga – Sambucus nigra.

Bazga je tisućljećima u službi čovječanstva. Hipokrat je znao govoriti da mu bazga može zamijeniti sve lijekove. Kod starih naroda bazga je bila simbol rođenja i smrti, služila je za zaštitu od zlih sila. Stari Europljani i Indijanci koristili su bazgu u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripe.

Dobrobiti bazge:

Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži bazga odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja.

Zbog toga bazga se koristi u liječenju degenerativnih bolesti.Veliki je saveznik u sprječavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Ako osjećate da ćete dobiti gripu, pojedite 4 kašike bobica bazge. Za liječenje gripe i prehlade možete koristiti i ekstrakt bazge koji možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama.

Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja. U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija. Bazga ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi. Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.

Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te pomaže kod vodenih bolesti. Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju. Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Zbog svojeg adstringentnog djelovanja čest je sastojak krema za akne.

Bazga je zdrava biljka širokog spektra djelovanja koja može pomoći kod:

– astme i alergije

– akni i pjega na koži

– gripe i prehlade

– čišćenja organizma

– vodene bolesti

– oslabljenog imuniteta

– degenerativnih bolesti

– čireva i konjunktivitisa

– mršavljenja

– probavnih tegoba

Primjena i berba:

Svi dijelovi bazge su jako zdravi no najčešće se koriste cvjetovi i bobice. Mladi izboji i listovi beru se u travnju i svibnju. Djeluju kao diuretik, koriste se za čišćenje krvi. Cvjetovi se beru krajem svibnja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo posuše na suncu. Najčešće se koriste za poticanje znojenja i kao pomoć kod bolesti dišnog sustava.

Kora sa grana i stabla bazge se bere od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja. U rujnu se sabiru dozrele bobice bazge. Korisne su kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa i probavnih tegoba.

Od cvjetova bazge najčešće se priprema sirup, čaj, iscrpina, pa i liker. Od zrelih bobica se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Od izboja i mladih listova može se pripremati mast ili prah, a od kore čaj. Zapravo, što god odlučite pripremiti nećete pogriješiti jer je sve blagotvorno i ljekovito.

Uvarak od bazge 1:

1 kašiku listova bazge, suhih ili svježih, kuhajte 10-15 minuta u šoljici vode. Ovom uvarku dodajte malo meda i pijte po nekoliko kašika tijekom dana. Ovaj uvarak pojačava znojenje pa time pomaže kod reume, gripa i vrućice.

Uvarak od bazge 2:

1 kašiku sitno nasjeckanog korijena bazge kuhajte u šoljici vode najmanje 20 minuta. Ovu količinu popijte tijekom dana kao pomoć za brzo mršavljenje.

Čaj od bazge 1:

2 čajne kašike suhih bazgovih cvjetova prelijte sa 1/4 litre kipuće vode i nakon 10 minuta procijedite. Taj čaj možete koristiti za dobro znojenje kod gripe i prehlade ali i preventivno. Također se preporučuje kao sredstvo za čišćenje krvi.

Čaj od bazge 2:

Jednu kašiku suhih bazgovih bobica stavite u šoljicu hladne vode, nakon 12 sati podgrijte i popijte prije doručka, kao izvanredni napitak protiv slabe stolice.

Čaj od bazge 3:

Između debele bazgove kore i središnjeg dijela stabla nalazi se svijetlozeleni ovoj – od njega se priprema čaj koji uspješno čisti želudac. 2 čajne kašike te svijetlozelene mase prelijte se sa 1/4 litre kipuće vode, nakon 10 minuta procijedite i pijte gutljaj po gutljaj.

Mjere opreza:

Zeleni dijelovi bazge sadrže toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, gušenje, teško disanje i bol u trbuhu. Sirova bazga se prije upotrebe mora dobro popariti kipućom vodom ili prokuhati. Kada se bazga pravilno koristi nema nuspojava.