Home Zdravlje NE POSTOJI BOLEST ZA KOJU SE NE PREPORUČUJE: Od davnina je poznata...

NE POSTOJI BOLEST ZA KOJU SE NE PREPORUČUJE: Od davnina je poznata kao jako moćan dar prirode…

323
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Od davnina je poznata kao jako moćan dar prirode…

Jako je poznata izreka “neće grom u koprivu”. Ona ima izvorište u germanskoj mitologiji gdje je kopriva bila simbol boga “munje-groma”.

Kopriva (Urtica dioica L.), Familiae Urticaceae – obitelj koprivki, ljekarnički naziv – Folium Urticae) stavljala se pokraj ognjišta za oluja kako grom ne bi udario u kuću. Egipćani su koprivu kultivirali i jeli. U pučkoj medicini postoji na stotine recepata o pripremi koprive kako za liječenje, tako i za dijetalnu prehranu.

Prema mnogim iskustvima, ne postoji bolest za koju se kopriva ne preporučuje, bilo kao dijetalno jelo ili kao zdravi napitak. U tretmanu sa koprivom dolazi do iznimno brzo vidljivih poboljšanja, što baš nije slučaj kod drugih biljaka. Sok od svježe koprive i sterilizirani sok koprive na prvom su mjestu po čudotvornom djelovanju, ali samo ako se poštuje provjereni recept. Poneki čitatelji sa pravom očekuju obrazloženje o čudotvornom djelovanju soka koprive. Odgovor je jednostavan: “Tamo gdje klasična medicina ne uspijeva pomoći, uzmite sok koprive.”

Moćno povrće:

Uvrštavanjem koprive u jelovnik dobiva se povrće koje u organizmu utječe na niz funkcija metabolizma, od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova koji pomažu u razgradnji masti, bjelančevina, ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo, do unošenja vrijednih sastojaka, od vitamina, minerala, esencijalnih kiselina do biljnih hormona. Ljekovito djelovanje enzima sekretina koji sadrži kopriva utječe na povećavanje broja crvenih krvnih stanica, na razinu šećera u krvi (smanjuje je), na žlijezde koje potiče na rad i na sprječavanje porasta bijelih krvnih zrnaca.

Uzimanje svježeg soka i čaja od koprive korisno je kod: raznih anemija (naziva se još i željezni tonik), u prevenciji ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upala mokraćnih kanala i mjehura (za jače mokrenje, kod cistitisa, infekcija, raznih iritacija, krvarenja, kod pojave krvi u mokraći, katara, kamenaca i pijeska), bolesti prostate (upale, infekcije, benigne hiperplazije prostate (BHP), povećane prostate, pri teškoćama u mokrenju – ekstrakt od korijena koprive stimulira muške hormone – testosteron i ženske – estrogen). Pomaže oboljelima od šećerne bolesti jer smanjuje razinu šećera u krvi i dobra je dijetalna namirnica, preporučuje se oboljelima od Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, zatvora, pogotovo za odstranjivanje određenih zadebljanja, zaustavlja i sprječava krvarenje, naročito iz nosa (u nos se ukapa svježi sok iz listova koprive) te krvarenja iz maternice, pluća, crijeva, bubrega i mokraćnih putova, a izvrsno djeluje i kod hemofilije te kod krvarenja slabih krvnih žila.

Pomaže kod peludne groznice i ostalih vrsta alergija (otvara začepljen nos te ublažava infekcije koje izaziva alergen), pobuđuje izmjenu tvari, jača i čisti krv i cijeli organizam, pomaže kod bolesti metabolizma, jača imunitet, pomaže kod visokog tlaka, jednim dijelom sprječava stvaranje kamenaca i pijeska u bubregu i mjehuru, pojačava stvaranje mlijeka u dojilja, potiče rast kose, melem je za jetru (detoksicira i jača je), dobra je za bolesti žuči i slezene, bolesti želuca i crijeva (katar, gastritis, krvarenja, proljevi, upale crijeva, kronične upale tankog crijeva), kod oboljenja dišnih putova i organa, kod kožnih oboljenja (nečistoće, sunčane pjege, opekline, ekcemi, koprivnjače).

Žarenjem bolnih reumatskih mjesta svježom koprivom, kao i kod išijasa, olakšavaju se bolna stanja, pojačava protok površinske cirkulacije kože, raznih rana, a naročito venskih rana na potkoljenici (pije se čaj od koprive i rana se maže svježim sokom, a tinkturom od koprive se čisti – također se može stavljati oblog od kratko prokuhanih listova koprive na veće venske rane), bolesti ženskih spolnih organa i menstrualnih tegoba (razne bakterijske infekcije, infekcije s kandidom, kod neredovitog ciklusa, predmenstrualni sindrom), reume kostiju i zglobova (osteoartritis, reumatoidni artritis, burzitis, tendinitis), gihta (pojačano izlučuje mokraćnu kiselinu), hemoroida (ispiranje čajem). Umjesto soka od koprive koristi se čaj od osušene koprive.

Regenerira organizam:

Kopriva je djelotvorna kod svih upalnih unutarnjih procesa, naročito kod urinarnog i respiratornog sustava (infekcije, alergije, bronhitis, kašalj, laringitis, astma kod koje djeluje kao antihistaminik u obliku čaja od listova i korijena, peludna hunjavica i kihavica, peludna groznica – uzimati čaj i sirup sa medom).

Iskustva govore da su osobe koje su slijedile upute o korištenju koprive i to u ciklusu proljetnog čišćenja organizma sa mladim izdancima koprive u obliku proljetnih juha od divljeg samoniklog jestivog bilja (mladi izdanci, bazge, bujadi, paprati, šparoge, bljušta te maslačka i poriluka) ili u miješanim proljetnim salatama (maslačak, poriluk, vlasac, cvijet ljubičice i jaglaca, trputca, lavljeg zuba, koprive, itd.) bile zaista preporođene.