Home Zdravlje TEČNOST IZ KISELOG KUPUSA: Može da pomogne kod probave, astme, reume, gihta,...

TEČNOST IZ KISELOG KUPUSA: Može da pomogne kod probave, astme, reume, gihta, čira na želucu…

289
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Može da pomogne kod probave, astme, reume, gihta, čira na želucu…

Rasol od kiselog kupusa jako je zdrava tečnost koju možete piti, ali i upotrijebiti za pripremu raznih supa i variva. Izrazito je dobra za probavu i jačanje crijevne flore. Rasol je dobar za arterosklerozu.

Prvo da napišemo – šta je rasol:

Rasol je sok ili tečnost od kiselog kupusa. Ako ste ikada vidjeli bačvu ili teglu kiselog kupusa, onda ste primijetili i tečnost u koju je kupus potopljen. To je rasol. Ova ljekovita tečnost u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput kalija, kalcijuma, fosfora, sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezujuma.

Rasol je odličan za probavu i jačanje crijevne flore. Bogat je dobrim bakterijama koje pomažu našem probavnom sistemu, a pored toga se rasol koristi i kao prirodni dar za arterosklerozu i visok pritisak, kao i za astmu, reumu, giht i čir na želucu. Pored svega spomenutog, mnogi se slažu da je rasol dobar za jačanje imuniteta, protiv mamurluka te da čisti kožu.

Kiseli kupus i rasol:

Kupus je zdrava namirnica već i kao sirov. Ipak, kažu stručnjaci i nutricionisti da je kiseli kupus jedna od rijetkih namirnica koje je čovjek uspio još više poboljšati. Kada se ukiseli, kupus je dodatno obogaćen vitaminom B12 kojeg inače pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla. Najbolje od svega je što se svaka vrsta kupusa može kiseliti. Na taj način ste dobili jako zdravu namirnicu, a rasol kao nusproizvod.

Kiseli kupus je dodatno obogaćen fitonutrijentima i vitaminom C, sadrži antocijan, odnosno antioksidans koji štiti sive moždane stanice. Kada se kiseli, važno je odabrati glavice kupusa koje nisu oštećene, tvrde glavice sa što manje crnih dijelova. Uvijek odstranite korijen glavice prije nego je stavite da se kiseli. Mnogi naši recepti za kiseli kupus kombinujuju sječeni kupus sa glavicama, što je sasvim u redu, a listovi glavica se kasnije koriste za ukusna i zdrava jela.

Recept za rasol:

Naučite sami ukiseliti kupus, odnosno pripremiti rasol. Napisali smo već, rasol je nusproizvod kiselog kupusa. Jako je zdrav i dobro će vam doći.

Priprema kiselog kupusa:

Ako uzmete 25kg kupusa, pripremite oko 500g soli, 10-ak listova lovora i 2 kašičice bibera u zrnu. U bačvu odgovarajuće veličine složite red rezanog kupusa, pa red soli sa začinima. Svaki red sabijajte, da bi kupus pustio sok i da uklonite mjehuriće zraka. Ako stavljate i cijele glavice, onda ih poslažite na rezani začinjeni kupus. Nemojte glavice previše nabijati da ne oštetite listove, ali se potrudite da budu tijesno poslagane. Da bi ih dobro sabili možete se poslužiti drvenim batom, da što gušće poslažete sve slojeve.

Dalje redajte istim redoslijedom, sve dok ne potrošite sav kupus. Ako ste dobro uradili opisane korake, odnosno sabili kupus, on bi već za 2 dana trebalo da pusti dovoljno soka, koji će se izdignuti 4-5cm iznad kupusa. Ako jedan dio kupusa ostane na suhom nije veliki problem, samo dodajte slane vode, da sav bude uronjen u tečnost. Poslužite se nekim utegom, kamenom ili nečim sličnim, da bi kupus bio uronjen i sabijen u bačvi.

Po našim starinskim receptima, uobičajeno je kupus prekriti čistom kuhinjskom krpom, na koju se kasnije stavi drveni poklopac i uteg koji je dovoljno težak da čvrsto pritisne kupus. Prekrijte bačvu čistim stolnjakom i ostavite 3-5 dana. Nakon toga izvadite kamen, poklopac i krpu, pa ukoliko je potrebno dolijte slane vode.

Stavite novu krpu, pa oprani poklopac i uteg. Svakih nedelju dana ponavljajte postupak, a sivu koricu od plesni očistite krpom. Tokom zime, kod svakog vađenja kupusa očistite plesan i uklonite slojeve kupusa ako su promijenili boju. Proces kiseljenja možete i ubrzati ako želite. To uradite tako što ćete prvih 4-5 dana ostaviti bačvu na sobnoj temperaturi, a zatim je premestiti u podrum da stoji na temperaturi ne višoj od 5 stepeni.

Kako se koristi rasol:

Već smo napisali da se rasol može piti sam. Osim toga, možete ga upotrijebiti i za razne supe i variva. Kako god ga koristili on je jako zdrav i pun je hranjivih elemenata koje naš organizam treba. Kiseli kupus odavno je prisutan u jelovnicima širom Evrope, pa tako i kod nas u domaćoj kuhinji. Može biti odličan dodatak raznim jelima, ali i kao salata.