Home Zdravlje RECEPT ZA SOK OD KURKUME U PRAHU: Štiti krvne sudove i srce…

RECEPT ZA SOK OD KURKUME U PRAHU: Štiti krvne sudove i srce…

289
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Štiti krvne sudove i srce…

Antioksidansi u našem organizmu su glavni u ometanju i regulaciji rasta slobodnih radikala, koji imaju sposobnost da izazivaju mnoge bolesti.

Kurkuma je na vrhu liste začina koji se koriste u kuharskim specijalitetima (u Indiji se ne može zamisliti obrok bez kukurme), ali je također i neizostavan dio raznih ljekovitih sredstava koji imaju veliki učinak na zdravlje. Ovaj začin sadrži oko 300 antioksidansa, a baš zbog toga vam nudimo recept za sok od kukurme u prahu. Napitak koji dobijate djeluje kao multinapitak, a pogledajte u čemu je sve dobar.

Sastojci za napitak:

– 1 kašika kukurme u prahu

– 1 komad đumbira (oko 5cm)

– 5 mrkvi

– 2 limuna

– 1 narandža

– 1 krastavac

Priprema i primjena:

Očistite limun, narandžu, đumbir i mrkvu. Sve sastojke iz recepta izmiksajte u blenderu, a po želji dodajte vode i slobodno ga možete konzumirati. Sok od kurkume ublažava upale izazvane artritisom, jer sadrži antioksidans kurkumin koji ublažava ukočenost i opekotine zglobova. Napitak ima moć da smanji nadutost, gorušicu i gastritis. Kurkumu možete konzumirati i u prahu, dodajući jednu kašičicu uz kafu. Sok od kurkume pomaže kod holesterola, štiti krvne sudove i srce, delujući preventivno na kardiovaskularne bolesti.