Home Zdravlje SVAKI DAN POJEDITE POLA GLAVICE CRVENOG LUKA: Čuva zdravlje krvnih sudova…

SVAKI DAN POJEDITE POLA GLAVICE CRVENOG LUKA: Čuva zdravlje krvnih sudova…

180
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Čuva zdravlje krvnih sudova…

Crveni luk je dobar izvor: dijetalnih vlakana, vitamina C – važnog za imunitet i lijepu kožu, vitamina B6 – važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline – esencijalne za stvaranje ćelija, kalijuma – blagotvornog za pritisak i zdravlje srca, mangana – za zdravlje tkiva i kostiju.

Ljekovito djelovanje crvenog luka:

Većina ljekovitih svojstava crvenog luka pripisuje se njegovima antioksidansima i sumpornim jedinjenjima. Mnoga ljekovita jedinjenja iz crvenog luka djeluju u sinergiji, te pomažu da se uravnoteži zdravlje organizma. Među ljekovitim svojstvima crveni luk ističu njegove sljedeće odlike: pomaže kod upalnih procese, štiti zdravlje srca i krvnih sudova, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, poboljšava probavu, smanjuje širenje virusa, čisti krv od toksina, čuva od dijabetesa, poboljšava raspoloženje, djeluje antibakterijski i antigljivično i poboljšava apsorpciju nutrijenata iz hrane.

Pet najvažnijih ljekovitih svojstava crvenog luka:

Čuva zdravlje krvnih sudova:

Crveni luk je odlično sredstvo za zaštitu od krvnih ugrušaka jer obiluje jedinjenjima koja deluju antikoagulativno. Koronarnim bolesnicima preporučuje se svakodnevno konzumiranje crvenog luka jer njegovi sastojci sprječavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka. Takođe, konzumiranje crvenog luka uz masnu hranu pomaže blokiranju štetnih učinaka masti među kojima je i stvaranje krvnih ugrušaka.

Sirovi crveni luk predstavlja najbolji prirodni dar za podizanje dobrog HDL holesterola, te je preporučljiv srčanim bolesnicima. Dovoljno je pojesti pola sirovog crvenog luka dnevno, jer termički obrađen ne djeluje na holesterol. U istraživanjima se HDL holesterol u prosjeku povisio za 30 odsto, a terapija je bila uspješna kod 70 odsto ispitanika. Sumporna jedinjenja iz crvenog luka takođe pomažu smanjivanju visokih triglicerida i opuštanju krvnih sudova. Crveni luk smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, bolesti koronarnih arterija, perifernih vaskularnih bolesti i infarkta.

Pomaže kod šećera u krvi i štiti od dijabetesa:

Medicina od davnina priznaje djelovanje crvenog luka u regulaciji šećera, čak i u manjim količinama kada se upotrebljava kao dodatak jelima. Studije su potvrdile da se česta konzumacija crvenog luka može povezati sa nižim nivoima glukoze u krvi, nezavisno od toga da li je crveni luk kuhan ili sirov. Aktivno djelovanje pripisuje se jedinjenjima alil-propil-disulfidu i alicinu koji stimulišu izlučivanje insulina. Crveni luk sadrži mangan i hrom – dva elementa koja su neophodna za pravilno lučenje i djelovanje insulina.

Osigurava miran san i dobro raspoloženje:

Folna kiselina koju nalazimo u crvenom luku može pomoći kod depresije jer prevenira stvaranje homocisteina u tijelu koji može spriječiti opskrbljivanje mozga nutrijentima. Višak homocisteina ometa proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina koji osim dobrog raspoloženja, regulišu san i apetit.

Jača kosti:

Osteoporoza je česta kod žena u postmenopauzi, a zdrava dijeta to može spriječiti. Opsežna studija na ženama iznad 50-te godine ustanovila je da je redovna upotreba crvenog luka povezana sa većom gustinom kostiju. Takođe, istraživanja su pokazala da je kod žena nakon menopauze, koje su svakodnevno jele crveni luk, smanjen rizik od loma kuka. Visoka koncentracija sumpora može donijeti korist i vezivnom tkivu jer je sumpor neophodan za formiranje ovog tkiva.

Jača kosu i nokte:

Redovna primjena soka od crvenog luka na vlasištu ubrzaće rast kose, a svakodnevno trljanje noktiju ojačaće slabe i lomljive nokte. Ekstrakt crvenog luka izuzetno je efikasan u smanjivanju ožiljaka, tako da se i nakon operacija za smanjivanje hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka preporučuju kreme na bazi njegovog ekstrakta.