Home Zdravlje BILJKA ZA NESANICU: Može da ublaži brojna stresna stanja i pruži miran...

BILJKA ZA NESANICU: Može da ublaži brojna stresna stanja i pruži miran san…

196
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Može da ublaži brojna stresna stanja i pruži miran san…

Želite li postići dobru kvalitetu sna i pritom se odmoriti te skupiti dovoljno energije za novi radni dan, dobro je znati koje je najbolje vrijeme za spavanje. Jednom kada se otkrije način osluškivanja vlastitog tijela, svako od nas će imati priliku prepoznati kada je došlo vrijeme za odmor. Bilo bi dobro da to bude i vrijeme kad ćete odlaziti u krevet.

Mozak noću i danju radi u razmacima od 90 minuta, s periodima jače mentalne aktivnosti koji se izmjenjuju s trenucima odmaranja, tokom kojih je koncentracija u laganom padu pa je lakše zaspati. Da bi mogli zaspati bez pomoći lijekova koji bi naknadno mogli uzrokovati štetne posljedice za jetru, dobro je saznati koji su najbolji prirodni melemi protiv nesanice.

Hmelj:

Postoji nekoliko načina kako se mogu iskoristiti sušeni cvjetovi hmelja. Pored toga što sa njima možete napuniti svoj jastuk, od njih je moguće napraviti i zdravu smjesu. Potrebno je 8g cvjetova preliti litrom vruće vode, procijediti i nakon toga popiti. Ova otopina se isto tako može dodati u vodu u kojoj se kupate.

Valerijana:

Valerijana je biljka protiv nesanice o čijim je prednostima govorio i Hipokrat, koji je pacijentima savjetovao korijen valerijane kako bi riješili problem nekvalitetnog sna.

Magnolija:

Kora stabla magnolije u mnogim se zemljama koristi kada se želi ublažiti nesanica kao i osjećaj tjeskobe. Magnolija je odličan prirodni melem koji će pomoći popraviti kvalitetu sna zahvaljujući honokiolu i magnololu, supstancama koje pomažu smanjiti proizvodnju hormona stresa. Ekstrakt magnolije možete nabaviti u obliku kapsule u svim prodavnicama zdrave prehrane.

Lavanda:

Lavanda je još jedna biljka o čijim se dobrobitima priča već duže vrijeme. Još je u vrijeme starog Rima pomagala ublažiti brojna stresna stanja i pružala miran san. Kako bi iskoristili njezine blagodati potrebno je zagrijati vodu te namakati dva cvijeta lavande.

Smjesu potom procijedite i popijete prije spavanja. Kvaliteta spavanja može biti povezana i sa brojnim dijetama. Ako želite izgubiti nekoliko kilograma, potrebno je odlučiti se za dijete koje se oslanjaju na niskokaloričnim ugljikohidratima. Za razliku od njih proteinske dijete ne uzrokuju samo noćne more nego i loš san.