Home Zdravlje SEDAM NEVJEROVATNIH ČINJENICA O MALINI: Čisti krvne žile, pruža dobro zdravlje kože...

SEDAM NEVJEROVATNIH ČINJENICA O MALINI: Čisti krvne žile, pruža dobro zdravlje kože i kose…

233
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Čisti krvne žile, pruža dobro zdravlje kože i kose…

1. Bogata je antioksidansima

Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji djeluju protuupalno, sprečavaju djelovanje štetnih mikroba i oštećenje tjelesnih stanica. Među njima su antocijanin (daje malini crvenu boju), resveratrol (usporava starenje), pterostilben (važan je za moždane funkcije) te elagitanin, koji se gotovo isključivo nalazi u malinama.

2. Sadrži vitamin C

Među antioksidansima u malini je i vitamin C – 100 grama plodova malina sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. U malini se nalaze i vitamini B skupine te vitamini E i K. 3. Malina je dobar izvor kalija, a sadrži i gotovo sve ostale minerale, npr. magnezij, mangan, bakar.

3. Čisti krvne žile

Osim što je niskokalorična (100g svježeg ploda maline ima otprilike 52 kalorije), malina obiluje vlaknima – odlična kombinacija za dobru probavu i zdravo srce. Naime, vlakna su nužna za pravilnu funkciju crijeva i “pročišćavanje” krvnih žila.

4. Maline za vitkost

Malina sadrži ketone koji povoljno djeluju na razinu šećera u krvi te potiču metabolizam masti, spriječavajući tako njezino taloženje u organizmu. Neki preparati za mršavljenje sadrže ketone maline.

5. Zdrava koža i kosa

Za ljepšu kožu i kosu preporučuje se sedmična doza od malina tako da se uzima barem jedan obrok malina dnevno. Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju. Od sjemenki čileanske maline dobiva se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom “srodne” prirodnoj masnoći ljudske kože. Ulje čileanske maline koristi se i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.

6. Čaj za prehlade

Od listova maline priprema se čaj (1 žličicu suhih listova maline prelijte sa 2,5 dcl vrele vode) koji se od davnina koristi kod menstrualnih tegoba i neplodnosti jer povoljno djeluje na zdravlje maternice. Čaj se preporučuje i kod prehlade, upale grla, kašlja, crijevnih upala, proljeva, hemoroida, kožnih bolesti.

7. Maline za snižavanje temperature

U narodnoj medicini sok i ocat od maline koriste se za sniženje povišene temperature tijela.