Home Zdravlje MLADI ORAH SA MEDOM: Provjereno dobar za prevenciju i pomoć kod štitne...

MLADI ORAH SA MEDOM: Provjereno dobar za prevenciju i pomoć kod štitne žlijezde…

369
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Provjereno dobar za prevenciju i pomoć kod štitne žlijezde…

Orah je nevjerovatna biljaka čiji se plod smatra jednim od najzdravijih namirnica. Osim što je veoma ukusna grickalica, orah se koristi i kao sastojak u brojnim kolačima i salatama. Ali, da li ste znali da je mladi, zeleni orah podjednako zdrav kao i sušeni?

U kombinaciji sa medom dobija se izuzetno dobar melem koji se može korisiti u prevenciji brojnih bolesti. Često su najjednostavnije namirnice i najbolje za naše zdravlje, a to je svakako slučaj sa orasima koji su idealna kombinacija proteina, zdravih masti i minerala. Samo jedan gram oraha dnevno ima sve što je potrebno da iskoristite njegove pozitivne osobine.

Jedna četvrtina šolje oraha, na primjer, nudi više od 100 odsto dnevno preporučene vrijednosti na biljnoj bazi omega-3 masti, zajedno sa visokim količinama bakra, mangana, molibdena i biotina. Antioksidansi su od ključnog značaja za naše zdravlje. Orasi sadrže nekoliko jedinstvenih i moćnih antioksidanse kao što su polifenoli koji mogu da spriječe hemijski izazvano oštećene jetre.

Orasi sadrže L-arginin amino kiselinu, koja nudi više koristi osobama sa srčanim oboljenjima ili onima koji su pod povećanim rizikom od srčanih oboljenja usled višestrukih faktora rizika. Jedna od manje poznatih prednosti oraha je njihov pozitivan uticaj na mušku plodnost. Među muškarcima koji konzumiraju 75 grama (nešto više od polovine) oraha dnevno primijetan je znatno poboljšan kvalitet sperme, uključujući vitalnosti i pokretljivosti spermatozoida.

Med je najljepši poklon prirode, a u kombinaciji sa mladim orahom dobijamo izuzetno zdravu smjesu. Ovaj recep je odličan za prevenciju bolesti štitne žlijezde, čišćenja krvi, kod respiratornih problema, bronhitisa i upaljnog grla ali i kod svih neprijatnih pratioca klimaksa.

RECEPT:

– zeleni orasi

– med

– tegla

PRIPREMA:

Mlade orahe oprati i isjeći na četvrtine i staviti u teglu veličine do 1kg (napuniti u nju orahe koliko može stati). Zatim, preliti livadskim medom tako da tegala bude napunjena do za dva prsta, do samog vrha. Teglu poklopiti salavetom ili gazom i pustiti da odstoji najmanje mjesec dana. Mladi plodovi oraha potopljeni u medu ispuštaju sve one korisne sastojke koji se nalaze u njima (vitamin C, jod i mnogobrojni minerali). Nakon perioda od jednog mjeseca, smjesu procijediti i čuvati u frižideru.

PRIMJENA:

Svako jutro piti po jednu supenu kašiku dobijenog napitka. Ako su problimi sa štitnom žlijezdom opsežniji, preporučuje se konzumiranje ove smjese tri puta dnevno na pola sata prije svakog obroka po jednu supenu/veliku kašiku. Napominjemo da, svakako prije upotrebe ove terapije, treba da se posavjetujete sa svojim doktotrom.