Home Zdravlje PUNIH 30 DANA SVAKO JUTRO PITI JEDNU KAŠIKU JABUKOVOG SIRĆETA: Četvrte sedmice...

PUNIH 30 DANA SVAKO JUTRO PITI JEDNU KAŠIKU JABUKOVOG SIRĆETA: Četvrte sedmice desiće se neočekivana stvar…

381
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Četvrte sedmice desiće se neočekivana stvar…

Kada govorimo o dodacima ishrani i zdravim eliksirima, prvo mjesto već decenijama na tom polju drži čudesno jabukovo sirće. Ono, kažu vatrene pristalice, pomaže kod upalnih procese i pomaže u mršavljenju.

Upravo vam prenosimo iskustvu jedne vjerne čitateljice i obožavateljke alternativnih metoda:

PRVA SEDMICA:

Svakog jutra pila sam po jednu kafenu kašiku sirćeta. Prvog jutra, već poslije par sati, primijetila sam da nemam uobičajenu jutarnju potrebu za šećerom. Uzmite u obzir da je uobičajeni doručak za mene čokolada. Do kraja nedelje, moja potreba za šećerom je skroz eliminisana. Čak i kada bih zagrizla jabuku bila bi mi odvratno slatka.

Ne bih mogla da je pojedem cijelu. Bila sam zbunjena ovim otkrićem, pa sam pitala nutricionistu šta se to dešava? “Kiselina iz sirćeta smanjuje šećer u krvi i pomaže da duže osjećate sitost” ukratko mi je objasnila. Dakle, onaj mit da sirće pomaže u mršavljenju zapravo je istina.

DRUGA SEDMICA:

U drugoj sedmici sve je bilo kao i u prvoj. Potreba za šećerom se nije javila a ostalo je bilo manje-više isto kao i prije eksperimenta.

TREĆA SEDMICA:

Negdje oko četvrtka, želudac je konačno počeo da mi posustaje pred tolikim količinama kiseline. Osjećala sam nevjerovatnu gorušicu i želju za povraćanjem. Imala sam i grčeve i bolove u stomaku. Moja sestra, jedna od vatrenih pristalica jabukovog sirćeta, kune mi se da njoj ono pomaže u varenju. Međutim, meni odmaže. I nutricionista kaže da je to ne čudi. “Jedna od nuspojava konzumacije jabukovog sirćeta je pogoršanje stanja ukoliko imate čireve na želucu, kao i žgaravica” rekla mi je.

ČETVRTA SEDMICA:

Zvanično mi je muka od sirćeta. Svakog jutra silim se da ga popijem. Kako se sedmica bliži kraju, primijećujem da nema nekih fantastičnih promjena u mom zdravlju. Kako sam i prije eksperimenta imala normalnu težinu i nisam imala ni visok pritisak ni holesterol, pitala sam nutricionistu da li bi uopšte trebalo da uvrstim pijenje sirćeta u jutarnje navike.

“Ne. I inače, istraživanje je pokazalo da se krvni pritisak i holesterol smanjuju kada na bilo koji način smršate ili uvedete zdrave promjene u ishranu. Sirće tu nije nikakav magičan sastojak” kaže mi ona, dodajući da će biti dosta da sirće redovno dodajem u salate. Međutim, jedna stvar mi se dopala kod ovog redovnog pijenja sirćeta – činjenica da sam sasvim zaboravila na šećer. Zato sam riješila da zadržim ovu jutarnju naviku, makar na par mjeseci.

Napomena: Dakle, ovo je bilo iskustvo jedne vjerne čitateljke.