Home Zdravlje REDOVNO MAŽITE NOGE OVIM MELEMOM: Pomaže kod proširenih i bolesnih vena…

REDOVNO MAŽITE NOGE OVIM MELEMOM: Pomaže kod proširenih i bolesnih vena…

286
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod proširenih i bolesnih vena…

Neven je biljka koja vodi porijeklo iz Indije. Najviše magijskih obreda širom svijeta rađeno je upravo ovom biljkom.

Biljka izuzetne ljepote, jednostavnosti i fascinantne narandžaste boje. Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove relaksira ih i povećava lumen i pomaže kod holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom, glogom ili resnikom.

Novija istraživanja su pokazala da neven pomaže kod snižavanja krvnog pritiska i djeluje blago sedativno jer relaksira krvne sudove i povećava lumen, pa se preporučuje i kod angine pektoris.

Evo kako da napravite ulje od nevena:

Uberite 50 cvjetova nevena, dobro ih operite i osušite od vode, potopite ih u veću teglu i nalijte 1l maslinovog ulja. Teglu zatvorite i ostavite 4 do 5 nedelja na suncu. Nakon toga ulje možete da procijedite ali i ne morate. Koristite ga kako biste sebi pomogli kod opekotina, ublažili proširene vene, oporavili kožu od sunčevih zraka.

Možete da napravite i melem protiv proširenih vena:

Zagrijte pola kilograma svinjske masti na tihoj vatri. Kada se potpuno istopi, dodati dvije šake svježih cvjetova nevena i šaku isušenih zelenih, bodljikavih ljuski od divljeg kestena.

Pustiti da zapjeni, skinuti sa šporeta i miješati 5 minuta. Poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu 24 sata.

Nakon toga polako zagrijavati uz stalno miješanje dok se potpuno ne istopi. Procijediti kroz sterilnu gazu i sipati u čistu i suhu teglicu. Čuvati na tamnom i suhom mjestu.

Vene mazati melemom svako veče, bez masiranja odozdo na gore. Tokom korištenja ovog melema, piti bilo kakav čaj za čišćenje organizma.