Home Zdravlje LIKER OD MLADOG ORAHA: U narodnoj medicini se koristi kao prirodni recept...

LIKER OD MLADOG ORAHA: U narodnoj medicini se koristi kao prirodni recept za probavne tegobe…

242
0
Zdravlje,
Zdravlje,

U narodnoj medicini se koristi kao prirodni recept za probavne tegobe…

Liker od oraha, poznat kao orahovac, u narodnoj medicini se već stotinama godina koristi kao prirodni recept za probavne tegobe. Recept za njegovu izradu može se naći i u samostanskim spisima, bilješkama starih travara te hronikama nekadašnjih gospodskih kuća jer je vijekovima služio kao univerzalni tonik za zdravu probavu.

I danas je mnogima “prva pomoć” kod želučanih smetnji te kao prirodni recept protiv anemije i za jačanje krvi. Priprema se od mladih, još zelenih plodova oraha. Nedozreli plodovi oraha, ss mekanom sredinom, prirodno su bogatstvo vitamina C i joda. Osim vitamina C i joda, jezgra oraha sadrže više od 50% masnog ulja, nezasićenih masnih kiselina, bjelančevine, aminokiseline, minerale, ugljikohidrate i u manjim količinama vitamine E i B6.

Orahovac je samo jedan od napitaka koji se može napraviti od ove zdrave biljke. Osim plodova, za pripremu raznih čajeva i sirupa koriste se listovi, a želite li pripremiti najukusniji kolač, pripremite ga upravo od mljevenih oraha. Najbolje ga je piti kada je rashlađen na temperaturu od 0 do 5 stepeni.

Može se konzumirati prije i nakon obroka, a odličan okus daje kada se miješa sa hranom i bezalkoholnim pićima. Liker od oraha jednako je djelotvoran i u ublažavanju probavnih smetnji, od proljeva, zatvora, žgaravice, nadutosti, pa sve do grčeva i želučanih infekcija. Donosimo vam najpoznatiji, izvorni narodni recept, koji možete nadopuniti sastojcima po želji (vanilijom, komadićima narandže…).

SASTOJCI:

– 40 mladih zelenih oraha

– 800g smeđeg šećera

– 4 klinčića

– 1 limun izrezan na kriške

– 1 litar domaće rakije

PRIPREMA:

Orahe operite, ako su mali, zarežite ih, ako su veći, prerežite na polovine. Limun operite, izrežite na ploške. Orasima i limunu dodajte šećer (med), klinčiće i domaću rakiju i dobro promiješajte, kako bi se šećer što bolje rastopio. Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan je malo protresite, ali nemojte otvarati. Nakon 40 dana, liker procijedite kroz gazu i prelijte u bocu te držite na tamnom i hladnom mjestu.

PRIMJENA:

Za pomoć kod štitne žlijezde potrebno je piti jednu rakijsku čašicu likera dnevno, ujutro, natašte. Kod želučanih tegoba i anemije preporučena doza je jedna čašica ujutro i jedna uveče.