Home Zdravlje NEVJEROVATNA “BOŽIJA BILJKA”: Spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta…

NEVJEROVATNA “BOŽIJA BILJKA”: Spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta…

315
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta…

Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika, neka su od narodnih imena biljke koja u proljeće zabijeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih zdravih cvjetova.

Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta. Ona je tisućljećima u službi čovječanstva, a Hipokrat ju je posebno cijenio kada je za nju govorio da je upravo bazga biljka koja može zamijeniti sve druge darove i meleme na zemlji.

Bazga je u našim krajevima dobro poznata i cijenjena biljka koja se stoljećima koristi u prirodnoj medicini. U posljednjih dvadeset godina znanstvena zajednica provodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna zdrava svojstva.

Najviše istraživanja bavilo se utjecajem bazge na simptoma gripe, prehlade, kašlja i sličnih bolesti. Bazga pomaže u brzom oporavku i to bez loših nuspojava.

Zdrava svojstva bazge:

Bazgu povezujemo najviše sa bolestima respiratornog sustava. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u prsima, početni stadiji upale pluća, upale i infekcije grla, samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena zdrava strana. Koristi se za poticanje imunološkog sustava, a kao i većina bobičastih biljaka, izvor je antioksidansa.

Bazga je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je okusa, što posebno cijene djeca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta. Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C.

Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja, a zbog toga se bazga koristi kod degenerativnih bolesti. Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet.

Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija. Bazga sadrži i detoksikacijsko djelovanje i pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi.

Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te pomaže kod vodene bolesti.

Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Ne moramo otići u daleku prošlost da bismo saznali kako su još naše bake koristile bazgu kod gripe, prehlade, viroze, groznice, začepljenja sinusa…

Dobro su znale za njeno svojstvo izazivanja znojenja koje je iznimno korisno jer pomaže uklanjanju toksina iz tijela te se na taj način, biljnim moćima potpomognut, čovjek lakše oporavlja i izbacuje iz sebe otrovne tvari, a zbog čega se može potvrditi Hipokratovo mišljenje o ovoj biljci, jer bazga obnavlja sve što dotakne.