Home Zdravlje PŠENIČNE KLICE IZBACUJU IZ TIJELA SVE ŠTO MU ŠTETI: Pogledajte kako se...

PŠENIČNE KLICE IZBACUJU IZ TIJELA SVE ŠTO MU ŠTETI: Pogledajte kako se pravilno koriste…

196
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte kako se pravilno koriste…

Pšenične klice su tek isklijalo zrno žita ili mahunarke. Obilno konzumirajte pšenične klice jer su jako zdrave. Misli se na sveže proklijale pšenične klice, a ne na sušene industrijske klice.

Pšenične klice i uopšte sirova hrana, važne su zbog obilja enzima koje sadrže. Ti enzimi su dragoceni za pravilno varenje hrane. Klijanjem pšenične klice se stvara mnogo više vitamina u zrnu nego u stanju mirovanja.

U pšeničnim klicama se stvara čak i vitamin C, takođe i vitamin E koji se kuvanjem žita uništavaju. Pšenične klica i celo zrno izuzetno su bogati hranljivim sastojcima i mineralima.

Tek proklijalo zrno žita sadrži 700 puta više magnezijuma, koji je važan kao podrška imunitetu, pet puta više kalcijuma i čak 12 puta više fosfora od običnog zrna.

Organski fosfati koji se, takođe, nalaze u pšeničnim klicama pogoduju svima koji osećaju mišićnu slabost, kao i osobama koje imaju problem sa varenjem. Sadrži i vitamin B1 koji obnavlja nervni sistem, ali i vitamin E, kalijum karbonat, gvožđe i cink.

Nutricionisti ističu da su pšenične klice izuzetno zdrave i najbolje sredstvo za jačanje organizma. Preporučuju se pšenične klice deci, trudnicama, sportistima, ali i svim osobama koje imaju problem zbog gubitka kalcijuma i uopšte demineralizacije.

Efikasne su i kod depresije, a jedino je važno da se proklijala zrna jedu odmah, ili eventualno sutradan, jer posle toga nisu više za upotrebu.

Recept kako se prave pšenične klice:

Uzeti kašiku pšenice i potopiti u vodu. Držite zrnevlja u vodi dva dana, menjajući vodu. Posle toga, kad vidite da je zrno počelo da klija, procedite ga. Uzmite jednu posudu, širine cediljke, i sipajte na dno malo vode.

Na posudu stavite cediljku sa zrnevljem, ali pazeći da zrna ne budu u vodi. Potrebno je dva puta dnevno, tokom nekoliko dana, zrnevlja zajedno sa cediljkom stavljati pod blaži mlaz vode i vratite na posudu.

Potrebno je da to radite svaki put kad primetite da su zrna suva. Seme treba da ima dovoljno vlage, a da ne stoji direktno u vodi. Pšenične klice će početi da klijaju i rastu. Pšenične klice su najbolje za upotrebu kada narastu 0.5 – 1.5 centimetar.

Pšeničnu klicu ne morate oslobađati od opne, sameljite ih i pojedite. Možete smjesi dodati malo meda radi ukusa. Ovu mješavinu najbolje je jesti ujutro na prazan želudac. Redovnim konzumiranjem ove mješavine, vremenom ćete izbaciti sve štetne toksine i materije koje štete organizmu.

Pšenična i ječmena trava – primjena:

Takođe, proklijalu pšenicu ili ječam možete zasaditi u zemlju. Pustite da pšenica izraste 15 cm. Kad trava dosegne odgovarajuću visinu, ošišajte je i iscedite sok pomoću sokovnika ili mašine za mak.

Ovaj sok je dosta neprijatnog ukusa, ali ima izvanredna zdrava dejstva. Sok je potrebno popiti odmah nakon ceđenja. Ako vam je neukusan, pomešajte ga sa sokom od jabuke ili nekim drugim sveže ceđenim sokom.

Ukoliko pijete ovaj sok uz adekvatnu ishranu, povratiće se elan organizmu. Očistiće se jetra, očistiće se štetne materije nagomilane u organizmu. Ovo je jedan od najmoćnijih prirodnih darova, jer uništava bakterije, čime ojačava imunološki sistem.

Ovaj, prethodno opisan metod je najdelotvorniji, ali ako vam je to previše komplikovano, pšeničnu ili ječmenu travu možete osušiti i samleti u prah. Kašičicu praha dodati u napitak koji pijete.